Järjestön selvitys: Israelin armeija katsellut sivusta, kun siirtokuntalaiset ovat hyökänneet palestiinalaisia vastaan

Israelilaisen ihmisoikeusjärjestön mukaan Israelin armeijan sotilaat ovat usein jättäneet tarkoituksella puuttumatta, kun siirtokuntalaiset ovat hyökänneet palestiinalaisten kimppuun. Joissain tapauksessa sotilaat ovat jopa osallistuneet aktiivisesti hyökkäyksiin, B'tselem-järjestö kertoo.

Järjestön raportissa käsiteltiin 451:tä siirtokuntalaisten hyökkäystä miehitetyllä Länsirannalla viime vuoden alusta lähtien. Näissä hyökkäyksissä kuoli viisi palestiinalaista ja yli kaksikymmentä pidätettiin. Kahdessa kolmasosassa tapauksista armeija ei edes saapunut paikalle.

Hyökkäyksistä 170:ssä sotilaat saapuivat paikalle, mutta eivät puuttuneet siirtokuntalaisten väkivaltaan tai osallistuivat siihen. Vain 13 tapauksessa armeija pyrki estämään väkivaltaa.

– Siirtokuntalaisten hyökkäykset palestiinalaisia vastaan ovat Israelin apartheidhallinnon käyttämä strategia, jolla pyritään saamaan käyttöön koko ajan enemmän palestiinalaisten maita, järjestö kirjoittaa raportissaan.

Israel, joka on miehittänyt Länsirantaa kansainvälisen lain vastaisesti vuodesta 1967, on kiistänyt, että se kohtelisi palestiinalaisia apartheidhallinnon tavoin.

Israelin turvallisuusjoukot eivät ole kommentoineet B'tselemin syytöksiä.

Länsirannalle on muuttanut lähes puoli miljoonaa israelilaista siirtokuntalaista. Monet siirtokunnista ovat paitsi kansainvälisen myös Israelin lain vastaisia, mutta Israelin hallitus ei ole puuttunut asiaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka