Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansallismuseossa avautuu tänään saamelaiskulttuurin näyttely – esineistöä kerätty 170 vuoden aikana

Kansallismuseossa avautuu tänään saamelaiskulttuurista ja sen historiasta kertova näyttely, kertoo Kansallismuseo.

Näyttely liittyy palautusprosessiin, jossa Suomen kansallismuseo palauttaa kokoelmissaan olevat runsaat 2 000 saamelaisesinettä Saamelaismuseo Siidan haltuun.

Nyt avautuvassa näyttelyssä on esillä 140 saamelaiskokoelman esinettä.

Suomen kansallismuseon saamelaiskokoelma on muodostunut noin 170 vuoden keruutoiminnan myötä vuosina 1830–1998. Kansallismuseon mukaan näyttely nostaa esille kulttuuriperinnön merkityksen ihmiselle ja identiteetille ja saa pohtimaan kulttuuriperinnön hallinnan merkitystä ja omistajuutta.

Näyttelykokonaisuuden suunnittelusta ja poikkitaiteellisesta toteutuksesta vastaavat Saamelaismuseo Siida ja Suomen kansallismuseo yhteistyössä saamelaisyhteisön toimijoiden kanssa. Sisällöllisestä ohjauksesta vastaa saamelainen aktivisti Petra Laiti. Taiteen valinnoista ja visuaalisesta ohjauksesta vastaa saamelainen kuvataiteilija Outi Pieski. Näyttelyn tuottaa Suomen kansallismuseo.

Näyttelyyn voi tutustua myös etäkierroksella tai verkkosivuilla

Näyttelyyn on mahdollista tutustua myös etäkierroksilla, joita järjestetään ainakin joulukuussa. Etäkierroksille ilmoittaudutaan etukäteen.

Saamelaiskulttuuriin voi tutustua myös Kansallismuseon verkkosivuilla, josta löytyy näyttelyn videoita sekä näyttelytekstit. Näyttelytekstit ovat saatavilla koltansaameksi, inarinsaameksi, pohjoissaameksi sekä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Saamelaiskulttuurin näyttely on auki helmikuun loppuun saakka.