Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat otti kiinni ennätysmäärän siirtolaisia Meksikon rajalla – tulijoiden määrät kasvaneet reilusti Bidenin presidenttikaudella, valtaosa karkotettu maasta

Yhdysvallat on ottanut vuoden aikana kiinni ennätysmäärän siirtolaisia Meksikon-vastaisella rajallaan, kertoo muun muassa New York Times .

Yhdysvaltain rajaviranomaisten mukaan syyskuun loppuun päättyneen 12 kuukauden jakson aikana otettiin kiinni yli 1,7 miljoonaa siirtolaista. Aiempi huippuvuosi oli 2000, jolloin kiinni otettuja oli reilut 1,6 miljoonaa. Tilastoja laittomista rajanylityksistä on pidetty vuodesta 1960.

Viime vuonna laittomien rajanylitysten takia tehtyjä kiinniottoja oli vain reilut 400 000, kun koronapandemian tuomat matkustusrajoitukset vaikeuttivat muualta tulevien siirtolaisten pääsyä Meksikoon.

Kiinni otetuista yli miljoona karkotettiin takaisin Meksikoon tai muihin maihin. Merkittävä osa karkotuksista on tehty koronapandemian vuoksi käyttöön otetun terveyssäännön nojalla, joka mahdollistaa pikaisen karkotuksen ilman mahdollisuutta hakea turvapaikkaa. Rajaviranomaisten mukaan tämän vuoksi tavallista useampi siirtolainen on pyrkinyt maahan useaan otteeseen lyhyen ajan sisällä.

Suurin osa Yhdysvaltoihin pyrkivistä oli lähtöisin Meksikosta, Guatemalasta, Hondurasista tai El Salvadorista. Kaikkiaan kiinni otettujen joukossa oli kuitenkin ihmisiä yli 160 maasta. Esimerkiksi pandemian ravistelemasta Brasiliasta oli tullut ennätysmäärä siirtolaisia.

Lähes kaksi kolmannesta kiinni otetuista oli ilman lapsia liikkuneita aikuisia, mutta joukossa oli myös 145 000 yksin liikkuvaa lasta, mikä sekin on uusi ennätyslukema. Näistä lapsista yli 10 000 on edelleen viranomaisten hallussa.

Eteläraja on Bidenille ongelma

Maahanmuuttopolitiikka ja etelärajan vaikea tilanne on suuri haaste Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille. Hän lupasi viimevuotisessa vaalikampanjassaan humaanimpaa siirtolaisten kohtelua kuin edeltäjänsä Donald Trump, jolle siirtolaisuuden vähentäminen etelärajalla oli tärkeä tavoite.

Biden joutuukin tasapainottelemaan näiden lupausten ja siirtolaismäärien hillitsemisen välillä. Bidenin hallinto on esimerkiksi jatkanut pikaiset karkotukset mahdollistavan säännön hyödyntämistä ja käytti sitä viime kuussa tuhansien haitilaisten karkottamiseen.

Siirtolaismäärät rajalla ovat kasvaneet voimakkaasti Bidenin presidenttikauden aikana, mistä republikaanit syyttävät presidentin lupauksia siirtolaisten helläkätisemmästä kohtelusta. Tässä kuussa julkaistun kyselyn mukaan vain 35 prosenttia yhdysvaltalaisista on tyytyväisiä Bidenin maahanmuuttopolitiikkaan.

Biden on saanut kritiikkiä myös siitä, että hän ei ole presidenttinä vieraillut Yhdysvaltain etelärajalla.

-----

Lähteenä myös BBC .