Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Virossa koronarajoitukset kiristymässä maanantaina

Virossa on maanantaista lähtien tulossa voimaan uusia koronarajoituksia. Niiden tarkoituksena on vähentää sairaaloiden ylenpalttista kuormitusta sekä hillitä koronaviruksen leviämistä.

Koronapassia ei saa Virossa vastedes enää negatiivisella testituloksella. Koronapassi jää edelleen käyttöön, mutta maanantaista lähtien sen saa vain todistetuilla koronarokotuksilla tai todistetulla koronataudin sairastamisella, kertoi pääministeri Kaja Kallas.

Rajoitukset merkitsevät sitä, että esimerkiksi elokuviin, teatteriin ja konsertteihin pääsee vain näyttämällä koronapassia. Se on pakollinen 18 vuotta täyttäneiltä. Alaikäisten ei tarvitse todistaa, ovatko saaneet rokotusta.

Viron julkisissa tiloissa, joissa koronapassia ei tarkasteta, on tähän asti ollut voimassa sellainen maskinkäyttöpakko, jossa on hyväksytty maskin ohella myös muu vastaava nenän ja suun peittävä suojain, kuten huivi. Maanantaista lähtien huivit ja muuta vastaavat eivät enää kelpaa, vaan ihmisiltä edellytetään joko kertakäyttö- tai kangasmaskin käyttöä.

Maskia kehotetaan käyttämään myös siellä, missä sisäänpääsyyn vaaditaan koronapassi.

Uudet rajoitukset ovat voimassa ainakin 10. tammikuuta asti. Kallas sanoi, että rajoitusten voimassaoloaikaa pohdittaessa otettiin huomioon joulun ja uudenvuoden juhlinta.

Pääministeri perusteli rajoituksia sillä, että sairaalaverkon kuormitus on kasvanut suuresti, ja se johtuu suurelta osin rokottamattomista ihmisistä. Koronan takia tehohoitoon joutuneista 94 prosenttia on rokottamattomia.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 16.05: Koronapassi jää voimaan, mutta sen saa vain todistetuilla koronarokotuksella tai todistetulla koronataudin sairastamisella. Tiettyihin paikkoihin ei siis pääse vain rokotustodistusta tai -passia näyttämällä. Lisäksi maanantaista lähtien ihmisiltä edellytetään joko kertakäyttö- tai kangasmaskin käyttöä, edellytys ei siis koske pelkästään suu-nenäsuojainta. Juttu on tiistailta 19.10.2021.