Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lumentulo jatkuu Lapissa – yksittäisellä asemalla on mitattu jo miltei puoli metriä lunta

Hiihtäjät pääsivät ladulle Äkäslompolossa Kolarissa Yllästunturin juurella, kun paikalliset ajoivat ladun talkoovoimin. / LEHTIKUVA

Anne Salomäki / STT

Pohjois-Lapin lumisateet jatkuvat edelleen, ja monin paikoin on mitattu yli parinkymmenen sentin verran lunta, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta STT:lle. Päivystävän meteorologin Jari Tuovisen mukaan suurin lukema on saatu Kittilästä Kenttärovan havaintoasemalta, jossa lunta oli aamulla puoli kahdeksan tienoilla 48 senttiä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Kenttärovan lukema on kuitenkin poikkeus, minkä Tuovinen sanoo johtuvan todennäköisesti siitä, että havaintoasema on satojen metrien korkeudessa. Esimerkiksi Kittilässä Pokan havaintoasemalla lunta oli samaan aikaan reilut parikymmentä senttiä.

Suurimmat lumikertymät ovat Pohjois-Lapin läntisessä osassa. Lunta on tullut myös Kainuussa, mutta Itä-Lappi on valtaosaltaan vielä lumetonta.

– Näkyy laikkuja maassa, mutta ei yhtenäistä lumipeitettä. Samoin Koillismaalla mittari sanoo, että jotain on maassa, muttei sielläkään yhtenäistä lumipeitettä, Tuovinen sanoo.

Lumisateet alkavat hiipua päivän mittaan, ja paikoin aamuinen lumisade muuttuu vetisemmäksi. Iltaa kohti myös esimerkiksi Kuusamon alueelle voidaan saada luntakin.

Jäisiä teitä ja tuulenpuuskia

Pohjois-Suomessa on laajalti voimassa kelivaroitus lumi- ja räntäsateiden sekä lumisten teiden vuoksi. Lisäksi joillakin paikoin teiden pinnat ovat Tuovisen mukaan voineet jäätyä sielläkin, missä lunta ei ole.

Fintrafficin Turun tieliikennekeskus on varoittanut teiden mahdollisesta liukkaudesta maan etelä- ja keskiosissa. Samoin esimerkiksi Keski-Uudenmaan pelastuslaitos kehottaa Twitterissä erityiseen varovaisuuteen liikenteessä liukkaiden tienpintojen vuoksi.

Eri puolilla eteläistä Suomea on aamun aikana tullut useita hälytyksiä pienistä tieliikenneonnettomuuksista. Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta kerrottiin STT:lle aamulla ennen puolta yhdeksää, että samanaikaisesti hoidettavana oli seitsemän ulosajoa, jotka olivat kaikki tapahtuneet liukkaissa oloissa.

Rannikoilla, Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa sekä Itä- ja Keski-Suomessa Ilmatieteen laitos varoittaa tuulista. Tuovinen kertoo, että luvassa on puuskaista tuulta ja kuuropuuskia eli sadekuurojen aiheuttamia puuskia.

– Ne eroavat kesäisistä ukkospuuskista siten, ettei ukkosta ole. Lounaisrannikolla on pientä potentiaalia, että ukkonen voisi kerran pari räpsähtää. Pietarissa ja Viron rannikolla oli eilen ukkoskuuroja liikkeellä.

Usean auton kolari katkaisi kaistoja jäisellä Nelostiellä, mukana myös poliisiauto

Usean henkilöauton kolari katkaisi pohjoiseen menevät kaistat Nelostiellä Lahdenväylällä Mäntsälän ja Järvenpään välisellä tieosuudella sunnuntaiaamuna. Kaistat olivat poikki noin tunnin ajan ja liikenne kulki kiertotietä.

Alun perin poliisi oli mennyt selvittämään aamuseitsemän jälkeen saamaansa ilmoitusta ulosajosta. Henkilöauto oli pyörähtänyt renkaillaan ympäri tiellä ja osunut kaiteeseen, ja lisäksi takana tullut ajoneuvo oli törmännyt tiellä pyörähtäneeseen autoon. Poliisi kuvailee moottoritien olleen tapahtumahetkellä peilijäässä.

Kun poliisi oli selvittämässä tilannetta, pysähdyksissä olleen tyhjän poliisiauton perään törmäsi toinen henkilöauto. Törmäyksen vuoksi poliisiauto liikahti vasemmalle kaistalle, jolloin toinenkin takaa tullut auto törmäsi poliisiauton vasempaan kylkeen. Poliisin mukaan poliisiautossa paloivat siniset hälytysvalot.

Pelastuslaitos kertoi aamulla, että onnettomuudessa oli osallisena 16 henkilöä, joista yksi loukkaantui vakavasti ja yksi lievästi. Poliisi kertoi myöhemmin, että loukkaantuneita oli yhteensä seitsemän, mutta kukaan ei loukkaantunut vakavasti.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka