Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Tshekin vaalit hävinnyt miljardööripääministeri Babish aikoo oppositioon

Babishin ANO-liike hävisi vaaleissa niukasti. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Tshekissä vaalit niukasti hävinnyt miljardööripääministeri Andrej Babish ilmoitti perjantaina, ettei hän ottaisi vastaan tarjousta jatkaa pääministerinä vaan suuntaa oppositioon. Babish kertoi asiasta Frekvence 1 -radiokanavalla.

Babishin ANO-liike hävisi vaaleissa niukasti. Suurimman äänisaaliin saaneen Yhdessä-vaaliliiton johtajalla Petr Fialalla on nyt mahdollisuus nousta hallituksen johtoon.

Kaksi vaaliliittoa sai yhdessä enemmistön eli 108 paikkaa parlamentin alahuoneen 200 paikasta, ja ne aloittivat jo aiemmin tällä viikolla uuden hallituksen työstämisen.

Hallituksen muodostajan valitsee presidentti Milos Zeman. Zeman on ollut sunnuntaista asti tehohoidossa sairaalassa. Etukäteen presidentti oli sanonut nimeävänsä hallituksen muodostajaksi suurimman puolueen johtajan, ei suurimman vaaliliiton johtajaa.

Presidentin edustajan mukaan Zemanin ja Fialan on tarkoitus tavata jossakin vaiheessa.

Zeman on kutsunut parlamentin koolle marraskuun 8. päiväksi. Maan perustuslain mukaan parlamentin on kokoonnuttava ennen kuin lähtevä hallitus eroaa ja presidentti voi nimetä pääministeriehdokkaan vasta tämän jälkeen.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka