Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pienten lasten ruokavaliossa liikaa lihaa ja maitoa, toteaa tutkimus

Päiväkoti-ikäisten lasten ruokavaliossa liha- ja maitotuotteet ovat korostuneessa roolissa, kertoo Helsingin yliopiston tutkimus. Myös lisättyä sokeria syödään liikaa.

Tutkimuksessa mukana olleet lapset söivät punaista lihaa ja joivat maitoa paljon enemmän kuin kasvikunnan raaka-aineita korostavassa planetaarisessa ruokavaliossa on tavoitteena.

– Planetaarinen ruokavalio on tieteellisen EAT-Lancet-komission kehittämä ruokavalio, jonka avulla pyritään takaamaan koko maailman väestölle terveellinen ruokavalio maapallon reunaehtojen puitteissa, kertoo tiedotteessa yliopistonlehtori Liisa Korkalo Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.

Suomalaislasten ruokailutottumuksien tulisikin Korkalon mukaan muuttua merkittävästi, jotta ne vastaisivat planetaarista ruokavaliota.

– Mistään ruoasta ei tarvitse kuitenkaan kokonaan luopua. Kyse on siitä, että otetaan askeleita kohti kasvikunnan suurempaa merkitystä ruokavaliossa.

Aikuisten esimerkillä suuri merkitys

Tutkimukseen osallistuneet lapset söivät erittäin vähän palkokasveja, eikä vihanneksia ja juureksiakaan käytetty tarpeeksi. Aikuisten näyttämällä esimerkillä on Korkalon mukaan suuri merkitys siinä, että lapsi oppii arvostamaan papuja, linssejä ja herneitä hyvänmakuisena osana ruokavaliota. Hän kannustaakin palkokasvien käyttöön kotien, päiväkotien ja koulujen ruokalistoilla.

– Muutos pitäisi ulottaa koko ruokajärjestelmään. Lisäksi planetaarisesta ruokavaliosta tulisi muokata Suomen olosuhteet huomioon ottava versio. Jatkossa on myös tutkittava, miten lasten ravintoaineiden saanti muuttuisi, mikäli siirrytään kohti planetaarista ruokavaliota, toteaa Korkalo tiedotteessa.

Helsingin yliopiston tutkimukseen osallistui yli 800 päiväkoti-ikäistä lasta.