Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IMF ja Maailmanpankki aloittavat vuosikokouksensa – Kiinan suosimisesta syytetyn johtajan tulevaisuudesta ei päätöstä

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) kertoi sunnuntaina, ettei sen johtokunta ole vielä saanut aikaiseksi päätöstä siitä, saako skandaalin käräyttämä IMF:n pääjohtaja Kristalina Georgieva pitää työpaikkansa.

Lakitoimisto WilmerHalen tutkimuksen mukaan Georgieva olisi aiemmin Maailmanpankin johtotehtävissä toimiessaan manipuloinut dataa suosiakseen Kiinaa. Syytöksen mukaan Georgieva olisi Maailmanpankissa painostanut alaisiaan muuttamaan Kiinan talouslukuja koskevia laskelmia.

Useat johtavat ekonomistit ovat puolustaneet Georgievaa. Syyskuun lopulla julkaistussa mielipidekirjoituksessaan talousnobelisti ja Maailmanpankin entinen pääekonomisti Joseph Stiglitz sanoi, että lakitoimiston syytökset ovat vailla pohjaa. Stiglitzin mukaan syytöksissä on kyse vallankaappauksen yrityksestä, jota ovat junailemassa Georgievan linjaan tyytymättömät tahot.

– Vähemmän yllättäen on ihmisiä, jotka ovat tyytymättömiä IMF:n Georgievan johdolla ottamaan suuntaan. Joidenkin mielestä IMF:n pitäisi pysyä lestissään eikä välittää ilmastonmuutoksesta. Jotkut eivät pidä progressiivisesta suunnasta, Stiglitz pohtii.

Georgieva on itse kiistänyt syytökset. IMF:n johtokunta kertoi tavanneensa viikonloppuna sekä Georgievaa että WilmerHalen edustajia ja tekevänsä päätöksen asiassa hyvin pian. Georgievan tapaus varjostanee IMF:n ja Maailmanpankin tänään alkavaa viikon pituista vuosikokousta.