Oppositio kyseli terapiatakuun perään, kun eduskunta keskusteli mielenterveysstrategiasta ja päihdepolitiikasta

Missä viipyy terapiatakuu, kysyivät kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat hallitukselta, kun eduskunta keskusteli mielenterveysstrategiasta ja päihdepolitiikasta keskiviikkona. Keskustelualoitteen olivat tehneet SDP:n Tarja Filatov ja vasemmistoliiton Anna Kontula, jotka saivat kiitosta niin oppositiosta kuin hallituspuolueista tärkeän asian nostamisesta keskusteluun.

Kokoomuksen edustajien mielestä hallituspuolueet ovat jarruttaneet terapiatakuuta koskevan kansalaisaloitteen käsittelyä eduskunnassa jo lähes kaksi vuotta, vaikka kaikki puolueet kannattivat sitä. Hallituspuolueiden vastaus tähän on hoitotakuun kiristäminen. Hoitotakuuta perusterveydenhuollossa tiukennetaan niin, että jatkossa kiireettömään hoitoon pääsee viikon sisällä hoidon tarpeen arvioinnista, kun nykyään määräaika on kolme kuukautta.

– Viikon hoitotakuu koskee niin fyysistä kuin psyykkistäkin hoitoa, huomautti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Kiuru sanoi myös, että jo annetut rahat kerätään pois, jos hoitotakuuta ei edistetä eikä mielenterveyspalveluiden saatavuutta varmisteta.

Useat edustajat nostivat esille, että mielenterveyden ongelmat ovat Suomessa suurin syy työkyvyttömyyteen ja että mielenterveys- ja päihdeongelmat kytkeytyvät usein yhteen. Filatovin mukaan talousjärjestö OECD arvioi jo vuonna 2018, että heikentyneen mielenterveyden kustannukset ovat vuositasolla 11 miljardia euroa.

Mikrofonit kuntoon torstaiksi

Kokoomuksesta toivottiin matalan kynnyksen palveluita, joissa päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivät ihmiset saisivat nopeasti apua.

– Aina sitä ei saa sieltä julkiselta sektorilta, ja siitä syystä peräänkuulutankin julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistyötä ja toivon, että palvelusetelit ja maksusitoumukset tulisivat apuun. Sitähän se tarkoittaa se terapiatakuukin, sanoi kokoomuksen Paula Risikko.

Kiuru myönsi, että myös järjestöjä ja yksityistä sektoria tarvitaan.

– Ei tätä saada pelkästään näillä nykyisillä julkisen resursseilla kuntoon.

Monella kansanedustajalla oli keskustelun aikana mikrofonien kanssa ongelmia. Varapuhemies Antti Rinne pahoitteli tätä ja lupasi, että torstain kyselytuntiin mennessä ongelma korjataan.

Eduskunnan täysistunnon aloittaminen viivästyi keskiviikkona lähes tunnin teknisten ongelmien vuoksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka