Kiinan rakennusalan jättiläisyhtiö Evergrande keskeytti maanantaina kaupankäynnin osakkeillaan Hongkongin pörssissä ja ilmoitti, että tulossa on merkittävää kauppaa koskevaa tietoa.
Kiinalaismediassa kerrottiin, että hongkongilainen kiinteistöyhtiö Hopson Development Holdings olisi aikeissa ostaa 51 prosentin osuuden Evergranden kiinteistöpalvelutoiminnasta. Myös Hopsonin osakkeen kaupankäynti pantiin tauolle. Varmistusta huhutusta kaupasta ei kuitenkaan kuulunut vielä pörssin sulkeuduttuakaan.
Hongkongin pörssin yleisindeksi päätyi päivän päätteeksi kahden prosentin laskuun.
Valtavan velkataakan nujertaman Evergranden osakkeen arvosta on kadonnut pörssissä noin 80 prosenttia kuluvan vuoden aikana.
Evergranden kriisillä arvioidaan olevan suuria vaikutuksia Kiinan talouteen ja jopa maailmantalouteen.
Kauppaa käytiin yhä Evergranden sähköautoyhtiöllä, joka viime viikolla hylkäsi suunnitelmansa listautumisesta Shanghain pörssiin. Osakekurssi lähti ensin laskuun mutta päätyi lopulta 15 prosenttia plussalle.
Yhtiön velkavuori on kasvanut yli 300 miljardin dollarin suuruiseksi. Valtavan yhtiön romahduksen on pelätty aiheuttavan ketjureaktion Kiinan ja mahdollisesti maailman talouteen.
Viime viikolla Evergrande kertoi myyvänsä 1,3 miljardin euron arvoisen osuutensa kiinalaispankissa kerätäkseen käteisvarantoja lainojensa korkojen maksamiseen.
Kiinan hallinto on toistaiseksi ollut vaitonainen Evergranden vaikeuksista. Markkinoilla on kuitenkin elätelty toivoa siitä, että Pekingin päättäjät estävät Evergranden täyden romahduksen.
Nordeasta irtosi osinko
Helsingissä Nordea oli aamupäivällä tukevassa, reilun seitsemän prosentin laskussa, kun pankin osakkeesta irtosi mittava, 0,72 euron osinko. Yhteensä noin 2,9 miljardin euron potti on tiettävästi Suomen pörssihistorian suurin. Kertasumma nousi suureksi, koska viranomaiset olivat koronakriisin takia antaneet suosituksen, että pankit eivät jakaisi osinkoa. Finanssivalvonta ilmoitti kesällä, ettei se enää jatka suositusta syyskuun lopun jälkeen.
Helsingin pörssin yleisindeksi oli puolenpäivän vaiheilla 1,2 prosentin laskussa ja vaihtokärki pääosin laskussa.
Myös Euroopan pörssit avautuivat laskusuuntaan.