Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turun Sanomat: Trooppinen ruumiinaukkoihin tunkeutuva sääskilaji löytyi terveysaseman potilashuoneen viemäristöstä Turussa

Alun perin trooppisesta ja subtrooppisesta ympäristöstä saapunut perhossääski (Clogmia albipunctata) on kasvattanut elintilaansa Suomessa. Viimeisimmästä tapauksesta uutisoi Turun Sanomat, joka raportoi Turun keskustan terveysaseman löydöksistä. Perhossääskiä löytyi heinäkuun puolivälissä terveysaseman kahden potilashuoneen viemäristä.

Lajin mahdollisesti inhottavin puoli on myiasis-ilmiö. Se tarkoittaa, että perhossääsken toukat voivat päätyä ihmisen nenän ja nielun alueelle, virtsaputkeen ja suolistoon. Toukkien pituus on hiukan alle 10 milliä ja ihmiseen ne voivat päätyä esimerkiksi pesuvesien mukana.

Myös munimista suoraan limakalvoille pidetään mahdollisena. Kyseessä ei ole yleinen tai vaarallinen ilmiö.

Turun Sanomien haastattelema Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tohtori Jukka Salmela kertoi, että lajin ilmeneminen ei aina liity huonoon hygieniaan

Laji on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana levinnyt Välimeren rannoilta Keski-Eurooppaan. Löydös ei ole ensimmäinen.

Ilta-Sanomienmukaan ensimmäiset havainnot lajista Suomessa tehtiin vuoden 2018 lopussa. Havainto tehtiin kotkalaisen ravintolan vessassa. Varmistamattomia havaintoja on tehty aiemminkin.