Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Suojelupoliisi julkaisee turvallisuuskatsauksensa, Taleban on kieltänyt partureita ajamasta partoja, Islanti ei sittenkään saanut Euroopan ensimmäistä naisvaltaista parlamenttia

Suojelupoliisi (supo) julkaisee tänään kansallisen turvallisuuden katsauksen, jossa käsitellään muun muassa Suomeen kohdistuvia kyberuhkia sekä terrorismitilannetta.

Viime vuonna supo arvioi katsauksessaan, että tietojärjestelmiä hyödyntävä vakoilu oli koronapandemian takia tavallista aktiivisempaa. Supo arvioi sen myös jatkuvan aktiivisena. Merkittävimmiksi Suomea vastaan tiedustelullisesti toimiviksi valtioiksi supo listasi tuolloin Venäjän ja Kiinan.

Supo piti terrorismin uhka-arvion viime katsauksessa ennallaan. Neliportaisella asteikolla uhka oli tasolla kaksi eli kohonnut.

Sosiaalidemokraatit säilyttäneet johtoasemansa Saksan ääntenlaskennan lähestyessä loppuaan

Saksassa sosiaalidemokraatit (SPD) ovat säilyttäneet johtoasemansa tiukaksi osoittautuneiden parlamenttivaalien ääntenlaskennan lähestyessä loppuaan.

Ääntenlaskennan tulossivuston mukaan SPD on saanut äänistä 25,8 prosenttia, kun äänet on laskettu 288 vaalipiirissä 299:stä. Kakkoseksi jäänyt kristillisdemokraatit (CDU) sisarpuolueensa CSU:n kanssa on saanut äänistä 24,4 prosenttia.

ZDF:n aamuyhdeltä julkaistun vaaliennusteen mukaan lopullinen tulos olisi 25,8 prosenttia SPD:lle ja 24,1 prosenttia CDU:lle ja CSU:lle, kertoo Der Spiegel. Samaa tulosta kärkikaksikolle ennakoi myös kilpaileva vaaliennustaja ARD myöhään sunnuntaina ennen puoltayötä.

Tutkimus: Koronapandemia aiheutti suurimman laskun Länsi-Euroopan elinajanodotteissa sitten toisen maailmansodan

Globaalien elinajanodotteiden kasvattamisessa viime vuosina tehty edistys on valunut hukkaan koronapandemiassa, kertoo uusi tutkimus. Tutkimuksesta uutisoi Guardian.

Tutkimuksen mukaan pandemian vaikutukset ovat olleet historiallisia erityisesti Länsi-Euroopassa, jossa se on aiheuttanut suurimman laskun elinajanodotteessa sitten toisen maailmansodan. Lasku on merkittävää myös Yhdysvalloissa.

Suurin yksittäinen 2,2 vuoden lasku vuoteen 2019 verrattuna nähtiin yhdysvaltalaisten miesten parissa. Seuraavaksi suurimman 1,7 vuoden laskun kokivat liettualaiset miehet.

Taleban on kieltänyt partureita ajamasta partoja osassa Afganistania

Afganistanissa vallan ottanut äärijärjestö Taleban on kieltänyt Helmandin maakunnan partureita ajamasta tai trimmaamasta asiakkaidensa partoja, kertovat Britannian yleisradioyhtiö BBC ja australialaisuutistoimisto AAP. Järjestön uskonnollisen poliisin mukaan parranajo rikkoo heidän tulkintaansa islamilaisesta laista.

Sääntöä rikkoville partureille on luvattu rangaistuksia. Myös pääkaupunki Kabulissa jotkin parturit ovat kertoneet saaneensa vastaavia määräyksiä.

Linjaukset näyttävät vievän maata samaan tiukkaan suuntaan kuin Talebanin ensimmäisellä valtakaudella vuosina 1996–2001, jolloin kaikilta miehiltä vaadittiin parran kasvattamista.

Islanti ei sittenkään saanut Euroopan ensimmäistä naisvaltaista parlamenttia – uudelleenlaskenta muutti tulosta

Islanti ei näillä näkymin ole sittenkään saamassa Euroopan ensimmäistä naisenemmistöistä parlamenttia, toisin kuin sunnuntaina jo julistettiin. Syynä on yhden vaalipiirin äänten uudelleenlaskenta, jonka seurauksena naisedustajien osuus Islannin parlamentin Alltingin 63 paikasta väheni 30:een.

Aiemmin sunnuntaina julkaistujen ennusteiden mukaan naisedustajat olivat saamassa 33 paikkaa. Luoteinen vaalipiiri oli päättänyt laskea äänet uudelleen, koska tulos oli hyvin tiukka. Kukaan ei ollut pyytänyt äänten uudelleenlaskentaa. (Lähde: AFP)

Katolinen pienoisvaltio San Marino hyväksyi abortin sallimisen kansanäänestyksessä

Väestöltään valtaosin roomalaiskatolinen pienoisvaltio San Marino on päättänyt sallia abortin historiallisessa kansanäänestyksessä. Sunnuntaina pidetyssä kansanäänestyksessä 77,3 prosenttia kannatti aloitetta, joka sallisi abortin 12 viikkoon asti. Äänestysprosentti oli 41.

12. viikon jälkeen abortti olisi jatkossa sallittua vain silloin, kun äidin henki on vaarassa tai sikiössä on vakavia ongelmia.

Italian keskellä sijaitseva San Marino on Euroopan viimeisiä linnakkeita totaalisille aborttikielloille Maltan, Andorran ja Vatikaanin ohella. (Lähde: AFP)

Yhdysvallat vei Euroopasta voiton golfin Ryder Cupissa

Yhdysvallat on päihittänyt Euroopan miesten golfin hegemoniaottelussa Ryder Cupissa. Eurooppalaiset kaatuivat lukemin 9–19.

Kotimaassaan pelanneet yhdysvaltalaiset golfasivat vahvasti jo kisan alkaessa perjantaina.

Eurooppa on voittanut yhdeksän kahdestatoista aiemmasta Ryder Cupista, ja se voitti aiemman vuonna 2018 Ranskassa pelatun viimeisimmän kohtaamisen.

Yhdysvallat voitti viimeksi kisan vuonna 2016. (Lähde: AFP)