Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

HS: Ministeri Leppä torppaa vaatimuksen maatalouden päästövähennystavoitteesta – "Pellonraivauksesta meidän pitää päästä eroon"

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mielestä uusien peltojen raivaamisesta tulisi luopua. Roni Rekomaa/Lehtikuva

Sanna Inkinen 

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) vastustaa sitä, että maatalouden kasvihuonepäästöille asetettaisiin päästötavoite.

– Vähän kaikilta tuppaa unohtumaan, että maatalouden keskeisin tehtävä on tuottaa ruokaa. Tämän pitää olla keskiössä, Leppä toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Samalla hän huomauttaa, ettei maataloudessa voi myöskään olla tekemättä mitään. Numeeriset tavoitteet eivät Lepän mielestä kuitenkaan sovi maatalouteen, joka on luonnonmekanismien ja vuotuisen vaihtelun armoilla.

Päästötavoitetta on esittänyt EU:n tilintarkastustuomioistuin, jonka mukaan maatalouden päästöt eivät ole vähentyneet lainkaan vuosina 2014–2020. Samassa ajassa maatalouden ympäristö- ja ilmastotoimiin on käytetty 100 miljardia euroa.

Suomessa maatalouden päästöt eivät ole vähentyneet 20 vuoteen.

Leppä nostaa HS:n haastattelussa tärkeiksi ilmastotoimiksi ruuan tuotannon kannattavuuden nostamisen sekä uuden pellon raivaamisesta luopumisen. HS:n mukaan turvepellot ovat Suomen maataloudessa päästölähde ylitse muiden.

– Pellonraivauksesta meidän pitää päästä eroon, se on ihan selvä asia, Leppä sanoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka