Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italia jarruttaa sähkön ja kaasun hintojen nousua miljardien tukipaketilla

Italiassa pääministeri Mario Draghin hallitus aikoo panna toimeen kolmen miljardin euron tukipaketin, jolla jarrutetaan sähkön ja kaasun hintojen rajua nousua. Draghin mukaan tukitoimet suunnataan erityisesti köyhimpien ja haavoittuvimpien talouksien auttamiseen.

– Ellei hallitus puutu asiaan, ensi neljänneksellä sähkön hinta saattaa nousta 40 prosenttia ja kaasun 30, Draghi sanoi.

Tämän johdosta kaasun niin sanottu systeemimaksu poistetaan viimeisellä neljänneksellä kaikilta käyttäjiltä. Sähkön systeemimaksu poistetaan perheiltä ja pienyrityksiltä, Draghi ilmoitti. Systeemimaksu on lisämaksu, joka peritään kaikista energialaskuista ja jolla katetaan muun muassa siirtymää uusiutuvaan energiantuotantoon sekä ydinvoimaloiden sulkemiskustannuksia.

Draghi sanoi, että hallitus aikoo myös kasvattaa pienituloisten energiabonuksia.

Hän arvioi, että monet energian hintaa nostaneet tekijät ovat ohimeneviä, mutta peräsi samalla toimia Euroopan energiahuollon monipuolistamista.

Sähkön ja kaasun hinta on noussut reippaasti talven lähestyessä, kun Euroopan talous elpyy koronan jäljiltä. Samalla kaasuvarannot ovat pienet.