Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Viikon päästä päättyvään etätyösuositukseen on tulossa muutoksia – ensimmäisen rokotteen ottajien tahti on hiipunut, ikäryhmien ja alueiden välillä eroja rokotuskattavuudessa

Johtava asiantuntija Mia Kontio THL:n ja STM:n koronakatsauksessa. -Koivisto Silja-Riikka Seppälä / LEHTIKUVA

Susanna Jääskeläinen, Markus Heikkilä / STT

Koronaepidemia on edelleen rauhoittumassa Suomessa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viimeksi kuluneen viikon aikana uusia koronatartuntoja on kirjattu yhteensä 5 806, mikä on runsas neljännes vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Epidemian rauhoittumisen myötä etätyösuositukseen on tulossa muutoksia, mutta sosiaali- ja terveysministeriön (STM) strategiajohtajan Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan vielä ei pystytä sanomaan aikataulua.

– Virkatyönä on valmisteltu etätyösuosituksen – en sanoisi jatkoa – vaan ohjeistusta, joka liittyy siihen, että siirrytään lisääntyvän läsnätyön ja etätyön hybridimalliin. Tämä asia on vielä aivan viimeistelyvaiheessa, ja näin ollen tänään ei vielä pystytä sanomaan lopullista aikataulua, Voipio-Pulkki sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina.

Tämänhetkinen etätyösuositus päättyy viikon päästä.

STM:n johtajan Pasi Pohjolan mukaan työntekoon on monilta osin tulossa pysyvä muutos.

– Myös etätyösuosituksesta tullaan ajan mittaan luopumaan. Monet yritykset jo miettivät keinoja, joilla tätä siirtymää etä- ja läsnätyön yhdistelmään tehdään. Uusi normaali tulee olemaan erilaisten työn tekemisen tapojen kokonaisuus, joka ei ole enää paluuta menneeseen.

Myös koululaisten maskisuositus on työn alla THL:ssä.

– Sitä paraikaa työstetään, ja ensi viikolla suositus tullaan päivittämään, sanoi projektipäällikkö Anna Katz THL:stä.

Rokotteita on saatavilla erinomaisesti

Torstaihin mennessä 67,7 prosenttia kaikista 12 vuotta täyttäneistä on saanut Suomessa kaksi koronarokotetta ja yhden rokotteen 83,5 prosenttia.

Täysin rokotettujen osuus vaihtelee huomattavasti alueittain ja ikäryhmittäin. Esimerkiksi yli 60-vuotiaissa osuus on 86 prosenttia ja 40–49-vuotiaissa 73 prosenttia.

Johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä sanoo, että tällä hetkellä rokotusten eteneminen ei ole kiinni rokotteiden määrästä, vaan niitä on saatavilla erinomaisesti.

Ensimmäisen rokotuksen ottamisessa tahti on hiipunut. Kontio arvioi, että yksi kehityskohta on lisätä rokotteen ottamisen helppoutta. Myös rokotuksia verkkaisemmin ottaneisiin ryhmiin kuten nuoriin ja vieraskielisiin on pystyttävä vaikuttamaan.

Kontio arvioi, että nuoret eivät aina koe rokotteen ottamista tarpeelliseksi, vaikka vakava tauti on heilläkin mahdollinen.

Torstaina raportoitiin uusia koronatartuntoja 474 kappaletta. Koronaviruksen aiheuttamia uusia kuolemantapauksia ei ole raportoitu syyskuun 12. päivän jälkeen lainkaan. Yhteensä kuolemantapauksia on raportoitu Suomessa 1 062.

Arvio 80 prosentin kattavuudesta ennallaan

Hallituksen ja terveysviranomaisten suunnitelmana on ollut, että koronarajoituksista voidaan luopua, kun kahden annoksen rokotekattavuus on noussut 80 prosenttiin.

Kontion mukaan toistaiseksi ei ole muutettu arviota siitä, että tämä voisi tapahtua loka-marraskuun vaihteessa. Asiaan vaikuttaa myös ensimmäisten rokoteannosten antamisen tahti.

– Tietysti, jos nyt käy niin, että edelleen ykkösannosten ottamisen tahti hiipuisi, niin varmasti siitä resurssia vapautuisi myös kakkosannoksiin. Silti todennäköisesti lokakuun loppupuolella, loka-marraskuun vaihteessa on edelleen se arvio, Kontio sanoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja THL:n järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

______________

Korjattu kello 13.03: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että kahden viimeksi kuluneen viikon aikana uusia koronatartuntoja on kirjattu vajaat 2  800. Luku oli yhden viikon määrä, ja se on poistettu korjatusta versiosta. Tarkennettu koronarokotuksen saaneet 67 prosenttia kahden koronarokotuksen saaneiksi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka