Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Kaupunginjohtaja salasi hallinto-oikeuden mukaan laittomasti virkamiehen rikosepäilyyn liittyviä asiakirjoja

Hämeenlinnan hallinto-oikeus katsoi Hämeenlinnan entisen kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan menetelleen lainvastaisesti, kun hän kieltäytyi luovuttamasta asiakirjoja juttua valmistelleelle toimittajalle. Asiasta uutisoi Iltalehti, jonka toimittaja pyysi kyseisiä asiakirjoja ja myös teki valituksen hallinto-oikeudelle.

Iltalehden mukaan toimittajan pyytämät asiakirjat olivat Hämeenlinnan kaupungin Kuntaliitolta tilaama ja saama oikeudellinen lausunto sekä sähköpostiviestit ja liitetiedostot, joiden perusteella alkuperäistä lausuntoa muokattiin ennen julkistettua versiota.

Kaupunki julkisti lopullisen lausunnon, mutta kieltäytyi antamasta tietoja alkuperäisestä lausunnosta sekä selvityksistä, joita kaupunki toimitti Kuntaliitolle lausunnon korjaamista varten.

Kuntaliiton kaupungille alkuvuodesta 2020 toimittama lausunto koski Iltalehden mukaan kaupungin johtavan virkamiehen toimintaa lähes kymmenen vuotta sitten. Tällöin kyse oli uutisen mukaan jopa 20 miljoonan euron arvoisen vuokrasopimuksen valmistelusta, johon virkamies osallistui ollessaan samalla liikesuhteessa vuokranantajaan.

Poliisi aloitti asiasta esitutkinnan loppuvuodesta 2019, Iltalehti kertoo. Kaupunginjohtajan keskeisin peruste asiakirjojen salassapidolle oli uutisen mukaan se, että ne ovat esitutkinta-aineistona salassapidettäviä.

Hallinto-oikeus katsoi Iltalehden mukaan, etteivät kaupungin omaa toimintaa varten laaditut ja saadut asiakirjat voi olla salassapidettäviä esitutkinta-asiakirjojen salassapitoa koskevan lainkohdan perusteella.

Hallinto-oikeuden päätös ei vielä ole lainvoimainen, vaan kaupunki voi valittaa siitä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.