Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Valko-Venäjän opposition Kalesnikava sai 11 vuoden vankeustuomion, asianajaja Znak 10 vuodeksi vankeuteen

Maryja Kalesnikava on yksi Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan vastaisen oppositioliikkeen näkyvimmistä hahmoista. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Valko-Venäjällä oppositiohahmo Maryja Kalesnikava on saanut 11 vuoden vankeustuomion. Kalesnikavan asianajaja Maksim Znak tuomittiin 10 vuodeksi vankeuteen.

Asiasta kertoo muiden muassa Valko-Venäjän maanpaossa elävä oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja Twitterissä .

Kalesnikavaa ja Znakia syytettiin muun muassa vehkeilystä vallan anastamiseksi maassa sekä kansallista turvallisuutta vaarantavaan toimintaan yllyttämisestä. Pitkiä tuomioita pidettiin jo etukäteen varmana.

Valko-Venäjän viranomaiset sieppasivat Kalesnikavan viime syksynä ja yrittivät viedä tämän maanpakoon Ukrainaan. Kalesnikava vastusteli ja repi passinsa rajalla, minkä jälkeen hänet vangittiin.

Kalesnikava on yksi Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan vastaisen oppositioliikkeen näkyvimmistä hahmoista ja merkittävin vielä kotimaassaan oleva viime vuoden protestiliikkeen johtaja. Muut ovat joko paenneet tai pakotettu poistumaan Valko-Venäjältä.

Tuomittu näytti sydänsymbolia kameroille

Venäläismediassa esitetyllä, oikeussalissa kuvatulla videolla käsiraudoissa oleva Kalesnikava teki käsillään sydänsymboliin – aivan kuten hän usein teki myös mielenosoituksissa. Znak puolestaan teeskentelee kutsuvansa katsojia teatteriin.

Tsihanouskaja kutsui kaksikkoa Twitterissä sankareiksi ja jakoi videon, jolla heistä otetaan valokuvia. Hän painotti, että tuomitut tietävät, että heidät saadaan vapautettua nopeammin kuin vasta 11 vuoden kuluttua.

– Hallinto haluaa nähdä heidät muserrettuina ja uupuneina. Mutta katsokaa: he hymyilevät ja tanssivat, hän kirjoitti.

Viime presidentinvaaleissa ehdolla ollut Tsihanouskaja pitää itseään todellisena voittajana.

Lukashenka on ollut vallassa vuodesta 1994. Hän julistautui viime vaalien voittajaksi vilpillisesti, mistä seurasi protesteja, joihin hallinto vastasi väkivaltaisesti.

Saksan ulkoministeriö tuomitsi valkovenäläisten tuomiot perusteettomiksi pian niiden tultua julki. Saksan ulkoministeriön edustajan mukaan Valko-Venäjä käyttää oikeusjärjestelmäänsä poliittisen sorron välineenä.

Myös EU ilmoitti maanantaina pitävänsä tuomioita ihmisoikeuksien räikeänä rikkomisena ja vaati vankien välitöntä ja ehdotonta vapauttamista. Samoin Britannian ulkoministeri Dominic Raab vaati kaikkia poliittisia vankeja vapautettaviksi.

Länsimaat ovat jo aiemmin asettaneet Valko-Venäjän hallintoon kohdistuvia pakotteita mielenosoittajien raa'an kohtelun vuoksi.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka