Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Ostitko näitä gluteenittomia leipomotuotteita? – Valmistaja veti pois myynnistä, voivat sisältää etyleenioksidia, joka on syöpää aiheuttava aine

Anna Kivinen

Anna Kivinen

Porokylän Leipomo Oy on ilmoittanut vetäneensä kaupoista gluteenittomia leipomotuotteita. Raaka-ainetoimittajalta saadun tiedon mukaan näiden erien valmistukseen käytetyssä ksantaanikumissa (E415) on mitattu lainsäädännön rajat ylittävä määrä etyleenioksidia.

Etyleenioksidi on aine, joka luokitellaan syöpää aiheuttavaksi aineeksi eli karsinogeeniseksi, soluissa mutaatioita aiheuttavaksi eli mutageeniseksi ja lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi. Aineelle ei ole pystytty asettamaan toksikologista raja-arvoa eikä turvallisen saannin rajaa. Tämän vuoksi ainetta ei saa päätyä elintarvikeketjuun lainkaan.

Etyleenioksidin ei tiedetä pieninä pitoisuuksina aiheuttavan välitöntä vakavaa terveyshaittaa, mutta tuotteita ei tulisi käyttää. Haitalliset vaikutukset syntyvät luultavasti vasta pitkäaikaisen jatkuvan käytön jälkeen, kertoo Ruokavirasto.

Takaisinveto koskee vain seuraavia tuotteita ja vain näitä parasta ennen -päiväyksiä:

TUMMA VARRASLEIPÄ 250 G, halkaistu, gluteeniton, parasta ennen 21.8.–4.9.2021

TATTARIEVÄS 400 G, gluteeniton, parasta ennen 23.8.–6.9.2021.

MANSIKKAPULLAPITKO 320 G, gluteeniton, parasta ennen 2.9.–4.9.2021.

RIISIPIIRAKKA 4 KPL / 240 G, gluteeniton, parasta ennen 23.8.–4.9.2021

ARINALIMPPU 300 G SIIV, gluteeniton, parasta ennen 21.8.–4.9.2021

JYVÄLEIPÄ 500 G SIIV, gluteeniton, parasta ennen 21.8.–4.9.2021

Yritys kertoo asiasta internetsivuillaan. Porokylän Leipomo ohjeistaa kuluttajia hävittämään kyseisien erien tuotteet ja lähettämään ostokuitin Porokylän Leipomon kuluttajapalveluun hyvityksen saamiseksi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka