Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kasvukauden kulussa ollaan edellä normaalista, vaikka elokuun runsaat sademäärät ovat keskeyttäneet puinteja

Syysviljojen puinnit ovat useimmilla alueilla jo loppusuoralla. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Minja Viitanen / STT

Elokuussa runsaat sademäärät ovat keskeyttäneet puinteja moneen kertaan koko maassa, kertoo ProAgria. Sateiden aiheuttamista keskeytyksistä huolimatta kasvukauden kulussa ollaan 1–2 viikkoa edellä normaalista.

Sateet ovat lakoonnuttaneet viljakasvustoja. Lisäksi runsassateisimmilla alueilla peltojen kantavuus on kärsinyt.

Syysviljojen puinnit ovat useimmilla alueilla jo loppusuoralla. Sateesta johtuen osa syysviljoista on jouduttu puimaan kosteampana kuin normaalisti. Ruis- ja syysvehnäsato arvioidaan ProAgrian mukaan kuitenkin määrältään ja laadultaan hyväksi suuressa osassa maata. Tilojen väliset erot ovat kuitenkin suuret.

Sateet ja kevätviljojen puintien hidas eteneminen ovat myös vaikeuttaneet syysviljojen ja -öljykasvien kylvöjä useimmilla alueilla.

Öljykasvisadot pettymyksiä, omenat parhaimmillaan

Öljykasvisadot olivat ProAgrian mukaan pettymyksiä. Rypsi- ja rapsisato arvioidaan huonoksi tai välttäväksi. Ainoastaan Hämeessä sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla sato arvioitiin keskimääräiseksi.

Suurimmat satotappiot ovat osassa Etelä-Suomen rannikkoaluetta. Yleisesti sadon arvioidaan jäävän 60–70 prosenttiin keskimääräisestä. Myös sadon laatu vaihtelee huonosta välttävään.

Härkäpavun satoarviot vaihtelevat heikosta välttävään. Useimmilla alueilla sadon arvioidaan jäävän noin puoleen tavanomaisesta.

Elokuun lämpimät säät ja sateet ovat kasvattaneet erityisesti varastoperunoiden mukuloita vauhdilla ja ruton torjunnat ovat onnistuneet. Useimmilla alueilla kesä- ja varastoperunan perunan satonäkymät arvioidaankin vähintään tyydyttäviksi. Myös sokerijuurikassadosta odotetaan vähintään tyydyttävää.

Omenat taas ovat kypsymässä lämpimän sään ansiosta etuajassa, ja sadon arvioidaan olevan hyvä.

Vihannessato arvioidaan vähintään tyydyttäväksi. Elokuun sateet ovat hyödyttäneet etenkin juuresten kasvua.

Varastovihannesten kasvu on edelleen kesken, mutta yleisesti ottaen varastovihannesten satonäkymät vaikuttavat lupaavilta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka