Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkin presidentti Erdogan näkee, että afganistanilaissiirtolaisten määrä voi koitua haasteelliseksi – muistuttaa EU:ta siirtolaissopimuksesta

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, että Euroopan unionin täytyy pitäytyä aiemmassa siirtolaissopimuksessa ja auttaa naapurimaita. Erdoganin lausuma liittyy Afganistanin tilanteeseen ja siihen, että ihmiset pakenevat maasta valtaan noussutta äärijärjestöä Talebania.

Erdogan sanoi puhelimitse Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakisille, että afganistanilaissiirtolaisten lisääntyvä määrä voi koitua haasteeksi kaikille. Erdoganin mukaan riittäviä toimia tulisi tehdä Iranissa ja Afganistanissa. Iran on niin Turkin kuin Afganistanin naapurimaa.

Presidentti sanoi keskustelleensa tilanteesta Iranin kanssa ja kiristäneensä rajatoimia.

Kreikan hallituksen lausunnossa sanotaan, että johtajat keskustelivat siitä, miten tärkeää on tukea Afganistanin naapurimaita, jotta "afganistanilaiset pysyisivät mahdollisimman lähellä kotiaan". Afganistanin naapurimaita ovat Iran, Pakistan, Uzbekistan, Tadzhikistan, Turkmenistan ja Kiina.

Kreikka pidensi Turkin rajalla olevaa aitaa pakolaisten tulon estämiseksi

Kreikka ilmoitti perjantaina saaneensa valmiiksi Turkin vastaisen raja-aidan jatkeen, uutisoi brittimedia. Asiasta kertoi kansalaisten turvallisuudesta vastaava ministeri Michalis Chrisochoidis vieraillessaan Evrosin alueella, jonka rajanaapureita on muun muassa Turkki. 12,5 kilometrin pituista raja-aitaa on jatkettu 40 kilometriin, ja se on ministerin mukaan varustettu uusimmalla automaattisella valvontatekniikalla.

Chrisochoidis sanoi, että Afganistanin kriisi saattaa aiheuttaa pakolaistulvan.

– Emme voi odottaa passiivisesti mahdollisia seurauksia. Rajamme pysyvät turvallisina ja loukkaamattomina, ministeri kommentoi Sky Newsin mukaan.

Kreikka oli Euroopan puolella etulinjassa vuoden 2015 pakolaiskriisin aikaan, ja maassa pelätään, että historia toistaa itseään. Tuolloin Lähi-idästä saapui runsain määrin sotaa pakenevia siirtolaisia Eurooppaan Turkin kautta.

Euroopan unionin ja Turkin sopimuksen mukaan Kreikkaan tulleita siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita voidaan palauttaa Turkkiin. Osana vuonna 2016 tehtyä sopimusta EU lupasi Turkille miljardeja euroja pakolaisista huolehtimiseen. Turkki on toistuvasti sanonut, että unioni ei ole hoitanut omaa osuuttaan sopimuksesta.

Talebanin otettua vallan Afganistanissa monet eurooppalaisjohtajat ovat peräänkuuluttaneet toimia, joilla estettäisiin suurien, turvaa hakevien siirtolaismäärien saapuminen alueelle.

Lähteenä myös BBC.