Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

THL: Suomessa on todettu 684 uutta koronatartuntaa – 70 prosenttia koko väestöstä saanut ensimmäisen piikkinsä

Kaikkiaan Suomessa on raportoitu reilut 120000 koronatartuntaa. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Eetu Halonen, Minja Viitanen / STT

Suomessa on raportoitu 684 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana on raportoitu 9 993 tartuntaa, mikä on 1 538 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi sairaalahoidossa on 99 ihmistä. Heistä 29 on tehohoidossa. Eilen sairaalahoidossa kerrottiin olevan 106 ihmistä, heistä tehohoidossa 29.

Yhteensä koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa pandemian aikana reilut 120 000.

70 prosenttia koko väestöstä saanut ensimmäisen rokotteen

THL:n mukaan koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,89 miljoonaa ihmistä eli 70 prosenttia koko Suomen väestöstä. Ensimmäisen rokoteannoksen saaneiden määrä on noussut eilisestä noin 20 500:lla.

Toisen annoksen rokotuskattavuus on nyt 44,8 prosenttia eli noin 2,5 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa noin 39 000:lla.

STT:n uutisoimissa prosenttiluvuissa otetaan huomioon koko Suomen väestö, ei vain rokotettava väestö eli yli 12-vuotiaat.

"Täysi rokotussarja tarjoaa hyvää suojaa tartunnalta"

Hyvin pieni osuus kahden rokoteannoksen saaneista on saanut koronatartunnan, ilmenee THL:n rekistereihin pohjautuvasta selvityksestä. Täysin rokotettujen taudinkuvan kerrotaan myös olevan useimmiten lievä.

Täysin rokotetuksi katsotaan THL:n mukaan henkilö, joka on saanut kaksi koronarokoteannosta ja jonka toisesta rokotuksesta on kulunut viikko.

THL:n mukaan 56 henkilöä 100 000:sta täysin rokotetusta on saanut rokotuksesta huolimatta koronavirustartunnan.

– Luvut kertovat, että täysi rokotussarja tarjoaa hyvää suojaa tartunnalta. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että mikään rokote ei estä tartuntaa tai tautia sataprosenttisen varmasti. Siksi on tärkeää, että mahdollisimman moni ottaa molemmat rokoteannokset, ja suojaa siten sekä itseään että muita, THL:n ylilääkäri Tuija Leino muistuttaa tiedotteessa.

Rokotusten alusta lähtien kaikkiaan 248:aa rokotettua henkilöä on Suomessa hoidettu vuodeosastolla ja 42:ta tehohoidossa koronavirustaudin vuoksi. Heistä kaksi annosta saaneita on ollut yhteensä 53 henkilöä, joista vuodeosastolla on ollut 48 ja tehohoidossa viisi, THL tiedottaa.

Selvityksen tiedot on koottu yhdistämällä tartuntatautirekisterin ja rokotusrekisterin tietoja. THL:llä on tekeillä myös toinen rekistereihin pohjautuva tutkimus, jossa verrataan toisiinsa rokotettujen ja rokottamattomien sairastumisen riskiä. Tutkimuksen odotetaan valmistuvan alkusyksystä.

Ilmaantuvuus edelleen suurinta Husin alueella

Koronaviruksen valtakunnallinen ilmaantuvuus on Suomessa 180 tartuntaa 100 000 asukasta kohden viimeksi kuluneilta kahdelta viikolta. Tätä edeltäviltä kahdelta viikolta ilmaantuvuusluku oli 153. Luvut ovat pyöristettyjä.

Eniten korona jyllää edelleen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella, jossa taudin ilmaantuvuusluku on 303. Seuraavaksi eniten koronatartuntoja suhteessa asukaslukuun on Lapin (265), Varsinais-Suomen (190) ja Pirkanmaan (157) sairaanhoitopiirien alueilla.

Vähiten tartuntoja väkilukuun suhteutettuna on puolestaan Ahvenanmaan (63), Länsi-Pohjan (65) ja Pohjois-Karjalan (66) sairaanhoitopiireissä.

Sairaanhoitopiireistä Kainuun, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Suomen, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan ilmaantuvuusluvut ovat laskeneet kahden viikon tarkastelujaksojen välillä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka