Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Tänään raportoitiin 866 uutta koronatartuntaa – tartuntojen määrän kasvu on tasaantunut

Suomessa on raportoitu 866 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Aiemmin tänään THL:n ylilääkäri Otto Helve kertoi tiedotustilaisuudessa, että tartuntoja raportoitaisiin 865.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 10 092 tartuntaa, mikä on 2 056 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 120 186.

Koronatartuntojen määrä on edelleen korkea, mutta kasvu on tasaantunut, THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa kerrottiin.

Uusien koronatapausten määrä pysyi viime viikolla lähes samalla tasolla verrattuna edelliseen viikkoon. Viime viikolla uusia tapauksia todettiin yhteensä 5 163, kun edeltävällä viikolla tapauksia todettiin 5 072.

Koronatartunnat leviävät edelleen erityisesti rokottamattomien nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Helven mukaan tartuntoja on alkanut näkyä myös muissa ikäryhmissä.

Hieman yli puolessa tapauksista tartunnan lähde saatiin viime viikolla selvitettyä. Ulkomailta saatujen tartuntojen osuus oli viime viikolla noin yhdeksän prosenttia.

Viime viikolla karanteeniin asetettiin runsaat 12 000 ihmistä, eli yli 2 000 henkilöä enemmän kuin edeltävällä viikolla. Uusista tartunnoista noin neljännes todettiin henkilöillä, jotka olivat jo karanteenissa.

Ilmaantuvuus korkeinta pääkaupunkiseudulla

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku 14 vuorokauden ajalta on laskenut hieman viime päivistä ollen nyt 182 sataatuhatta ihmistä kohden. Edellisellä kahden viikon jaksolla ilmaantuvuus oli 145.

THL päivittää ajantasaiset tiedot ilmaantuvuudesta aina puoliltapäivin, aiemmin mainittu korkeampi ilmaantuvuusluku 185 oli keskiviikon.

– Alueelliset erot ilmaantuvuudessa ovat huomattavia. Suurin ilmaantuvuus on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, Helve kertoi tiedotustilaisuudessa.

THL:n tietojen mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuusluku on 306. Ilmaantuvuus on korkeaa myös Lapin sairaanhoitopiirissä (203), Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä (192) ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä (169).

Matalinta ilmaantuvuus on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä (64). Luvut ovat pyöristettyjä.

Sairaalahoidon tarve on kasvussa

Erikoissairaanhoidon kuormitus on kokonaisuudessaan hieman kasvanut, strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä kertoi tiedotustilaisuudessa. Erityisesti tehohoidon tarve on kasvanut viimeisten viikkojen aikana kasvaneiden tartuntamäärien myötä.

Sairaalahoidossa on viimeisimpien tietojen mukaan 106 ihmistä, joista 29 on tehohoidossa. Valtaosa sairaalahoitoa tarvitsevista potilaista on rokottamattomia.

– Tartunnan saaneista sairaalahoitoon joutuu harvempi kuin keväällä, Helve sanoi.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia on koko epidemian aikana ilmoitettu Suomessa 1 008.

50 prosentin täysi rokotuskattavuus saavutettu

Tänään saavutettiin toisen koronarokoteannoksen osalta 50 prosentin kattavuus rokotettavassa väestössä, Helve kertoi tiedotustilaisuudessa. Toisen rokotteen rokotuskattavuus on nyt hieman yli 50 prosenttia 12 vuotta täyttäneiden osuudessa Suomea väestöä.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut nyt noin 3,87 miljoonaa ihmistä, kertoo THL. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä runsaalla 16 500:lla.

Toinen rokotusannos on annettu Suomessa jo 2,45 miljoonalle. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa vajaalla 38 000:lla.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että elokuussa aloitetut 12–15-vuotiaiden rokotukset edistyvät nopeasti. Helven mukaan ikäryhmässä valtaosa voi saada ensimmäisen rokoteannoksen elokuun loppuun mennessä.

12–15-vuotiaiden rokotuksia annetaan kouluissa ja rokotuspisteissä.

Huoltovarmuuskeskus: suojavarusteita on riittävästi

Sosiaali- ja terveydenhuollon suojavarusteiden kulutus on kesän aikana hieman lisääntynyt, Huoltovarmuuskeskus (HVK) kertoo tiedotteessa. Nykyisellä kulutuksella suojainten riittävyys on HVK:n mukaan erinomaisella tasolla. Uudet suojainhankinnat on toistaiseksi keskeytetty suojainten hyvän varastotilanteen vuoksi.

Suojavarusteiden kotimaista tuotantoa halutaan ylläpitää, HVK kertoo. Tuotantokapasiteetin ylläpitoa varten HVK on valitsemassa tarjouskilpailun perusteella kahdesta viiteen kotimaista hengityssuojainten ja/tai kirurgisten maskien valmistajaa.

HVK arvioi, että tällä hetkellä kirurgisia suu- ja nenäsuojaimia tarvitaan sosiaali- ja terveydenhuollon puolella noin 750 000 kappaletta vuorokaudessa. Hengityssuojaimia arvioidaan tarvittavan noin 10 000 kappaletta vuorokaudessa.