Maanantaina löytyi kesän toinen esiintymä, koloradonkuoriaisen torjuntatoimet alkoivat heti – omatoimisia hävitystemppuja ei pidä tehdä

Kesän toinen koloradonkuoriaisesiintymä löytyi maanantaina Etelä-Karjalan Parikkalasta. Ruokaviraston valtuuttama tarkastusryhmä löysi normaalikartoituksella kartoituskohteesta kaksi koloradonkuoriaispesäkettä.

Torjuntatoimet aloitettiin välittömästi maanantai-iltana.

Kesän ensimmäinen koloradonkuoriaislöydös tuli tasan kuukausi sitten. Silloin oli menossa kuoriaisen toukkavaihe. Nyt löytynyt esiintymä on uuden sukupolven aikuisia kuoriaisia.

On todennäköistä, että Parikkalan kohteeseen kuoriainen on tullut samoihin aikoihin kuin Tuulokseen, eli jo 6–8 viikkoa sitten.

Kuoriaisia on voinut kulkeutua ilmavirtausten mukana niin etelästä kuin idästäkin. Koloradonkuoriaista esiintyy yleisesti Suomen lähialueilla Venäjällä ja Baltian maissa sekä länsinaapureita lukuun ottamatta lähes koko Euroopan mantereen alueella.

– Perunanviljelijöiden ja palstaviljelijöiden on nyt syytä tarkkailla perunakasvustojaan koloradonkuoriaisen varalta. Todennäköisesti nyt voi löytyä aikuisia kuoriaisia. Jos kuoriaisia ei nyt saada tuhottua, ne kaivautuvat maahan talvehtimaan ja nousevat keväällä lisääntymään perunan tultua taimelle, sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen Ruokaviraston kasvinterveysyksiköstä.

– Jos kuoriainen pääsee vakiintumaan alueellemme, siitä on vaikea päästä eroon. Omatoimiseen torjuntaan ei kuitenkaan pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa torjuntatoimien onnistumista, Virtanen muistuttaa.

Ruokavirasto kehottaa ilmoittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä.

Aikuinen koloradonkuoriainen on noin senttimetrin mittainen. Sen keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa, etuselkä on oranssi ja siinä on mustia pilkkuja.

Mainos: Kaakon Kamarimusiikki Ry

Mainos: Kaakon Kamarimusiikki Ry

Kaakon festivaalilta kohokohtia joka makuun!

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka