Suomi pyrkii evakuoimaan Kabulista noin 240 Suomen kansalaista ja lähetystön työntekijää perheineen – Ulkoministeriö: Useita suomalaisia evakuoitu Kabulista myös keskiviikkona

Lähes 70 evakuointiapua tarvitsevaa Suomen kansalaista on ilmoittautunut Kabulissa, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Haavisto kommentoi asiaa poistuttuaan ulkoasiainvaliokunnan kokouksesta.

– Meillä on yhteensä lähes 70 Suomen kansalaista tämän päivän laskujen mukaan, jotka ovat pyytäneet evakuointiapua Afganistanista. Totta kai, nämä kansalaiset ovat meille prioriteetti.

Ministerin mukaan lisäksi noin 170 paikallisen lähetystön työntekijää ja heidän perheenjäsentään pyritään evakuoimaan Suomeen.

Maanantain ja tiistain aikana Kabulista evakuoitiin 22 Suomen kansalaista, kun myöhään tiistaina vielä neljä Suomen kansalaista saatiin turvaan.

Useita suomalaisia on saatu myös keskiviikkona kansainvälisille evakuointilennoille Afganistanista eri kohteisiin, ulkoministeriö kertoo. Evakuoinnit jatkuvat tulevina tunteina ja päivinä. Ministeriö kertoo pitävänsä tiivistä yhteyttä evakuoitaviin.

Maanantaina evakuoitu Suomen Kabulin-suurlähetystön diplomaattinen henkilökunta on saapunut Suomeen keskiviikkona.

Virkamiehet ohjeistavat evakuoitavia

Kabuliin on eilen illalla saapunut kaksi suomalaista virkamiestä, jotka ovat yhteydessä evakuointitoiveen esittäneisiin suomalaisiin. Virkamiesten tehtävä on ohjeistaa Suomeen evakuoitavia siitä, milloin Kabulin lentokentälle on turvallista saapua.

– Pyritään järjestämään niin, että ihmisten pääsy lentokentälle helpottuisi, ministeri kertoo.

Haaviston tietojen mukaan Kabulin lentokentän turvallisuustilanne on säilynyt vaikeana.

– Myös Taleban on pystyttänyt omia tiensulkuja ja tarkastuspisteitä, eli henkilöt joutuvat kulkemaan useamman Talebanin tarkastuspisteen kautta, ja viimein lentokentällä, amerikkalaisten valvoman tarkastuspisteen kautta.

Kahden Kabulissa olevan Suomen virkamiehen tehtävä on luoda lista niistä ihmisistä, jotka Suomi hyväksyy koneeseen.

– Virkamiehet pitävät koko ajan yhteyttä suomalaisiin ja antavat tarkkoja ohjeita, mihin kellon aikaan ja minne heitä odotetaan.

Niikko: Haavistolla homma hanskassa

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) kiitti ulkoministeri Haaviston työpanosta Afganistanin evakuointitilanteen hoidossa valiokunnan kokouksen jälkeen.

– Kyllä Haavistolla on homma hanskassa, sitä ei voi ollenkaan moittia, Niikko sanoi STT:lle.

Niikon mukaan Suomi on tähän asti tehnyt kaiken voitavan maassa olevien suomalaisten ja suomalaisia auttaneiden afganistanilaisten auttamiseksi pois maasta. Suomen hallituksen sijaan Niikko suhtautuu kriittisesti niihin suomalaisiin, jotka eivät poistuneet maasta heti sen jälkeen, kun Suomen ulkoministeriö oli 6. elokuuta kehottanut kaikkia lähtemään Afganistanista.

– Ne, jotka tätä kehotusta noudattivat, pääsivät vielä viikon ajan kaupallisilla lennoilla pois maasta. Nyt Suomella on haasteita saada heidät pois sieltä, kun he eivät silloin pitäneet tilannetta riittävän vakavana, Niikko moittii.

Niikko arvioi kriittisesti myös EU:n toimintaa Afganistanin suhteen. Hän kummeksuu sitä, että EU:n kriisinhallintajoukoilla ei ole ollut minkäänlaista roolia unionikansalaisten evakuoinnissa.

– Tässä nähdään, että kun tulee tiukka paikka, niin EU:lla ei ole minkäänlaisia toimintavalmiuksia edes omien kansalaistensa poishakemiseksi kriisipesäkkeestä, Niikko sanoo.

"Häpeällistä kohtelua"

Myös ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) kiittelee ulkoministeriön toimintaa Afganistanin tilanteen hoidossa.

– Ulkoministeriön toiminta on ollut erinomaista näissä erittäin vaikeissa olosuhteissa, Tuomioja sanoi STT:lle.

Kaikki suomalaiset viranomaistahot eivät kuitenkaan ole Tuomiojan mukaan toimineet moitteettomasti Afganistanin suhteen. Hän kiinnittää huomiota Suomessa oleskeluluvan saaneiden afganistanilaisten henkilöiden perheiden yhdistämiseen, jota on tietoisesti vaikeutettu. Myös nämä perheenjäsenet pitäisi saada Tuomiojan mukaan turvaan Afganistanista.

Tuomiojan kritiikki kohdistuu Maahanmuuttovirasto Migriin, joka vielä muutama kuukausi sitten halusi jatkaa ihmisten palautuksia Afganistaniin.

– On häpeällistä, miten näitä ihmisiä on kohdeltu, Tuomioja sanoi.

Tuomioja patistaa EU:ta sopimaan ajoissa toimintalinjoista siltä varalta, että Afganistanista lähtisi suuria määriä pakolaisia kohti Eurooppaa.

– Nyt ensimmäinen asia on tietysti vaikuttaa Talebaniin niin, että tällaista massapakolaisuutta ei synny, Tuomioja painotti.

Marin: Jatkamme ponnisteluja Afganistanissa vaarassa olevien pelastamiseksi

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomessa hallitus seuraa tiiviisti Afganistanin tilannetta ja jatkaa ponnisteluja vaarassa olevien pelastamiseksi. SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa aiemmin tänään puhunut Marin kuvasi äärijärjestö Talebanin valtaan paluuta järkyttäväksi uutiseksi.

Marinin mukaan on varmistettava, että kaikki Afganistanissa olevat Suomen kansalaiset saadaan maasta turvallisesti pois. Pääministeri myös muistutti, että Suomen, EU:n ja Naton palveluksessa työskennelleitä afganistanilaisia ja heidän perheenjäseniään voidaan tuoda Suomeen.

Tiedotustilaisuudessa Marinilta kysyttiin myös Suomen pakolaiskiintiön kasvattamisesta ja pakolaisten vastaanottamisesta Afganistanista.

– Tunnistan hyvin sen paineen, mikä tästä syntyy myös pakolaisten osalta. Tilanne alueella on erittäin vaikea ja ihmisten tilanne on erittäin huolestuttava. Tietenkin katsomme myös näitä kysymyksiä tulevaisuudessa, mutta nyt emme ole tässä keskustelussa, vaan katsomme tätä akuuttia tilannetta, Marin sanoi.

Marin muistutti, että Suomi on jo keskeyttänyt palautukset Afganistaniin ja sanoi, että afganistanilaisten perheenyhdistämisprosessin helpottamista tullaan arvioimaan sisäministeriössä.

– Vielä hallitus ei ole näistä linjannut, mutta valmistelutyötä tehdään. Meidän täytyy katsoa kaikki ne välineet, mitä olisi käytettävissä ihmisten tilanteen helpottamiseksi.

Pääministerin mukaan hallitus on valmiudessa kokoontumaan nopealla aikataululla käsittelemään Afganistanin tilannetta.

"Varmistettava, ettei tilanne ajaudu täydelliseen katastrofiin"

Marinin mukaan Suomi käy aktiivisesti keskustelua EU:n sisällä ja kansainvälisillä areenoilla. Suomi peräänkuuluttaa kansainväliseltä yhteisöltä saumatonta yhteistyötä naisten ja siviilien oikeuksien turvaamiseksi.

– Oleellista on löytää yhteistä tahtoa ja halua varmistaa, että tilanne ei ajaudu täydelliseen umpikujaan ja katastrofiin. Tilanne on jo nyt vaikea, Marin sanoi.

Orpo: Ihmisiä pitää auttaa, mutta järjestelmien oltava kunnossa

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo painottaa niin ikään, että Afganistanissa olevat suomalaiset ja heitä auttaneet afganistanilaiset on saatava turvaan pian, koska he ovat suuressa vaarassa vallan vaihtuessa.

– Tässä kaikki tuki tasavallan presidentille, hallitukselle sekä ulkoministeriölle. Taleban tulee viemään ihmisoikeudet puolelta kansasta. Erityisesti naisten ja lasten asema Talebanin hallitsemassa maassa on järkyttävä, Orpo sanoi puhuessaan kokoomuksen puolue- ja ryhmäjohdon kesäkokouksen alussa Seinäjoella.

YK:n on Orpon mielestä tehtävä kaikkensa humanitäärisen kriisin lievittämiseksi ja myös Euroopan unionin on toimittava. Hän peräänkuulutti EU:lle yhteistä turvapaikkamenettelyä ja pitävät ulkorajat.

– Meidän on minimoitava turvapaikanhaku rajoilla ja siirryttävä kaikkein hädänalaisimpien auttamiseen mahdollisimman läheltä lähtömaita. Tämä tarkoittaa kiintiöpakolaisjärjestelmän vahvistamista. Auttaa pitää, mutta tilanne on samalla pystyttävä pitämään hallinnassa.

Orpo oli hallituksessa vuoden 2015 pakolaiskriisin aikana. Nyt tilanne pitää pystyä hänen mielestään paremmin ennakoimaan.

– Ihmisiä pitää auttaa, mutta järjestelmien pitää olla siinä kunnossa, että tilanne pysyy hallinnassa. 2015 se ei ollut, koska Eurooppa ja Suomi eivät olleet osanneet valmistautua silloin tulleeseen laajaan maahanmuuttoon, hän sanoi tiedotustilaisuudessa puheensa jälkeen.

Diplomaattiset painostuskeinot käyttöön

Orpokaan ei ottanut kantaa siihen, paljonko kiintiöpakolaisten määrää pitäisi Suomessa tänä vuonna korottaa. Hänen mielestään hallituksen määrittelemä taso on hyvä pohja, josta lähteä liikkeelle. Tänä vuonna määrä on 1 050.

Orpon mielestä naisia ja lapsia pitää pyrkiä nyt auttamaan Afganistanissa niin paljon kuin mahdollista. Siihen tulee käyttää kansainvälisiä painostuskeinoja kuten kauppasaartoja, jotta tilannetta helpotetaan paikan päällä ja siten helpotetaan painetta pakolaisuuteen.

– Pitää luoda vahva paine valtaan nousseelle Taleban-hallinnolle ihmisoikeuksien puolesta. On kovin vaikea nähdä, että massiivista suurta sotilasoperaatiota Afganistanissa lähdettäisiin nyt uudelleen nostamaan ylös tämän mahalaskun jälkeen.

Euroopan maiden pitäisi Orpon mielestä kantaa suurempaa vastuuta lähialueistaan ja tehtävä päätökset operaatioihin osallistumisesta omista lähtökohdistaan ilman painetta siitä, onko Yhdysvallat mukana vai ei.

– Muissakin EU-maissa ensi askel on, että ne alkavat kasvattaa puolustusmenojen osuutta 2 prosenttiin. Kehitysyhteistyövaroja on nostettava kohti 0,7:ää prosenttia bruttokansantuotteesta.

EU:n on Orpon mielestä myös tehtävä tiivistä yhteistyötä turvallisuus- ja puolustusasioissa Britannian kanssa.

– Se on yhteinen etumme. EU:n ja Naton yhteistyötä tulisi entisestään syventää. Pidemmällä aikavälillä meidän tulee olla valmiita tarkastelemaan EU:n ja Naton tehtävien yhdistämistä puolustusasioissa, hän sanoi puheessaan.

-----

Juttua on korjattu klo 16.29: Afganistanista evakuoitavien 170 paikallisen joukkoon kuuluvat työntekijöiden ohella heidän perheenjäsenensä. Aiemman version mukaan työntekijöitä olisi ollut 170. Asiaa on täsmennetty myös otsikossa.

Juttua on korjattu klo 17.27: 22 Suomen kansalaista on evakuoitu maanantain ja tiistain, ei vain tiistain aikana.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka