Afganistanissa vallan ottanut ääriliike Taleban on Yhdysvaltojen mukaan sallimassa siviileille pääsyn Kabulin lentoasemalle. Yhdysvaltain turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan kertoi toimittajille asiasta Valkoisessa talossa, uutisoi muun muassa CNN .
Sullivanin mukaan Yhdysvallat neuvottelee parhaillaan ääriliikkeen kanssa siitä, missä aikataulussa se voisi evakuoida kansalaisensa ja sille työskennelleet afganistanilaiset pois maasta. Uutistoimisto AFP:n mukaan evakuoitavia ihmisiä on tuhansia.
Yhdysvaltain hallinnon käsitys on, että Taleban olisi valmis sallimaan pääsyn lentoasemalle elokuun loppuun asti.
Useiden lähteiden mukaan Taleban olisi tarkastuspisteillään rajoittanut afganistanilaisten pääsyä lentoasemalle. Brittiläisen yleisradioyhtiö BBC:n kirjeenvaihtajan mukaan osa maasta pois pyrkivistä odottaa lisäksi yhä viisumeitaan piilossa pysytellen.
Myös Sullivan vahvisti kysyttäessä, että oli kuullut raportteja Talebanin tiesuluista, joilla ihmisiä oli käännytetty pois ja jopa lyöty. Sullivanin mukaan asia otetaan esille ääriliikkeen edustajien kanssa.
Yhdysvaltain asevoimien edustaja kertoi aiemmin, että maanantaina Afganistanista oli evakuoitu yli 700 ihmistä, joista noin 150 on Yhdysvaltain kansalaisia.
Yhdysvaltojen olisi mahdollista evakuoida Afganistanista jopa 9 000 ihmistä päivässä, kenraalimajuri William Taylor sanoi tiistaina puolustusministeriön lehdistötilaisuudessa. Lentoja voisi Taylorin mukaan lähteä Kabulista tunneittain. Yhteensä Yhdysvallat aikoo kuljettaa pois maasta yli 30 000 ihmistä, uutistoimisto AFP kertoo.
Miksi ei evakuoitu aiemmin?
Yhdysvaltojen toimintaa Afganistanissa on kritisoitu laajasti. Yksi esiin noussut kysymys on lähetystön henkilöstön ja afganistanilaisten yhteistyökumppaneiden evakuointien myöhäinen aloitus.
Päätöstä puolustaneen turvallisuusneuvonantaja Sullivanin mukaan Yhdysvallat halusi viestiä luottamusta Afganistanin hallitukseen. Monet hallinnon edustajat ja tukijat olivat pyytäneet maata lykkäämään joukkoevakuoinnin aloittamista, Sullivan sanoi.
– Luottamuksen viestiminen ei selvästikään pelastanut hallitusta, mutta se oli silti perusteltu päätös, Sullivan muotoili CNN:n mukaan.