Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rovaniemellä marjanpoimijoiden leireissä tartuntoja lähes 70 prosentilla – tartuntarypäs paisui altistuneiden ryhmäkaranteenissa

Rovaniemellä ulkomaalaisilla marjanpoimijoilla on todettu viimeisen parin viikon aikana 180 koronatartuntaa, kertoi Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas lauantaina STT:lle.

Marjanpoimijoita on kahden yrityksen pitämällä neljällä leirillä yhteensä 262, joten lähes 70 prosenttia leireillä majoittuneista on saanut tartunnan. Asiasta uutisoi aiemmin lauantaina Ilta-Sanomat .

Ulkomaalaiset marjanpoimijat tulivat Suomeen heinäkuun lopulla, jolloin he kävivät tulotestissä ja uudessa testissä kolmen päivän jälkeen.

– Noin puolitoista viikkoa sitten oli ensimmäisiä oireilevia henkilöitä, jotka olivat kaikki testeissä positiivisia. Päädyimme suorittamaan kaikkien leirien seulonnat yritysten kanssa, Broas kertoi STT:lle.

Ensimmäisessä testauksessa löytyi Broaksen mukaan yhteensä 88 tartuntaa. Viime tiistain uudessa seulonnassa löytyi 48 uutta tapausta. Perjantain testeissä aikaisemmin negatiivisen tuloksen saaneissa todettiin vielä 44 uutta tartuntaa.

Tartunnat levisivät altistuneiden "ryhmäkaranteenissa"

Tartuntojen suuri määrä on johtunut osittain siitä, että altistuneet eivät ole pystyneet olemaan täysin erillään toisistaan leirien yhteismajoituksissa ja -ruokailuissa. Altistuneet olivat karanteenissa isoissa ryhmissä, jolloin tartunnat levisivät helpommin.

– Jos todetaan koronatartuntoja, on noudatettava tarkasti tartuntatautilain käytäntöä tartunnan saaneiden eristyksestä ja altistuneiden karanteenista, Broas kertoo.

Lapin sairaanhoitopiiri, sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Rovaniemen kaupunki sekä marjanpoimijoita majoittavat yritykset pitivät perjantaina kokouksen, jossa linjattiin käytäntöjä marjanpoimijoiden osalta ja miten toimitaan tartuntatautilain perusteella.

– Ihan normikäytäntöä haluttiin linjata ja korostaa, koska on ollut epäselvyyttä, miten leireillä toimitaan, Broas kertoo.

Lapin marjanpoimijoita laajempaan testaukseen

Tilanteen vuoksi Lapin sairaanhoitopiirin alueella on päädytty testaamaan marjanpoimijaryhmiä laajemmin. Laajempia testauksia on tehty jo Sallassa ja Pellossa, jossa tartuntoja ei todettu. Savukoskella testatusta pienehköstä marjanpoimijaryhmästä todettiin kuusi tartuntaa.

Kemijärvellä ja Posiolla seulontoja ollaan aloittamassa.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on Broaksen mukaan tällä hetkellä noin 2 000 ulkomaalaista marjanpoimijaa. Eniten ulkomaalaisia marjanpoimijoita on tullut Thaimaasta ja Ukrainasta.