Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaisten puoluekokouksessa parveilee paljon maskittomia kasvoja – "Toki tämä huolestuttaa, ja on vaikea uskoa, että ihan ilman jälkimaininkeja tästä selvitään"

Perussuomalaisten puoluekokous on alkanut tiiviissä tunnelmissa Seinäjoella. Maskittomia kasvoja näkyy paljon, ja sisääntuloaulaan muodostui tungosta ihmisten saapuessa kokouspaikalle Seinäjoki Areenaan.

Käsidesiä ja kasvomaskeja tarjotaan heti ilmoittautumisen yhteydessä. Puoluekokouksen terveyssuunnitelman mukaan osallistujille suositellaan kasvomaskin käyttöä.

STT:n haastattelemista puoluejäsenistä osaa kokouksen koronaturvallisuus huolestuttaa.

– Toki tämä huolestuttaa, ja on vaikea uskoa, että ihan ilman jälkimaininkeja tästä selvitään. Jos täällä mukavasti pölähtävät virusvariantit liikenteeseen, niin kyllähän tässä voi olla aika iso joukko sairastuneita, sanoo Maiju Tapiolinna Nurmijärveltä.

Tapiolinna on ehdolla puoluesihteeriksi. Hän on itse sairastanut koronan ja saanut rokotteet eikä pidä maskia.

– Mietin kyllä ääneen, onko maski tarpeen vai ei.

Puoluekokoukseen on odotettu osallistujia jopa 2 500, tiedotusvälineet mukaan lukien.

– Kokouksen kaikki järjestelyt on tehty sillä tavalla, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja muut viranomaiset ovat olleet mukana kuviota viemässä eteenpäin, kertoo puoluevirkailija Matti Putkonen.

Tiihosen kannattajat pelottomina

Vantaalainen Milad Dehghan kannattaa puoluejohtoon pyrkivää Ossi Tiihosta siksi, että tämä ajaa koronarajoitusten purkua. Dehghan sanoo, ettei pelkää koronatartuntojen leviämistä.

– Ei me voida elää täysillä, jos me vain pelätään koko ajan.

Tiihonen toteaa ehdokasesittelyssä muun muassa, että kaikki rajoitukset on purettava heti. Hän ei aio ottaa koronarokotteita.

– Niitä markkinoidaan muun muassa turvallisina, vaikka pitkäaikaishaitoista ei mitään tiedetä, hän kirjoittaa blogissaan .

Toni Grönlund kannattaa niin ikään Tiihosta. Hämeenlinnalainen Grönlund ei terveyssyistä pysty käyttämään maskia, muttei pelkää tartuntaa, vaikkei aio rokottautua.

– En ole huolissani. Olen ollut mielenosoituksia kuvaamassa, ja siellä on ollut vähän enemmänkin porukkaa välillä.

Juha Juntunen sanoo olevansa hieman huolissaan, mutta luottavansa ihmisten terveeseen maalaisjärkeen.

– Tässä nyt ehkä vähän välttelen suurimpia ihmisjoukkoja, minkä nyt täällä pystyy tekemään, sanoo Juntunen maski kasvoillaan.

Seinäjoki kiihtymisvaiheessa

Seinäjoki kuuluu Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin, joka on epidemian kiihtymisvaiheessa. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mukaan myös tilaisuuksia ilman henkilömäärärajoituksia voidaan järjestää, jos turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattamalla viranomaisten ohjetta. Ohjeen mukaan tilaisuuden järjestäjän tulee järjestää asiakkaiden ja osallistujien oleskelu sillä tavoin väljästi kuin se toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että osallistujilla on omat paikat, pitkien jonojen syntyä ehkäistään, ruuhkaa vältetään teippauksilla ja toimintaa rytmitetään.

Myös varapuheenjohtajistoon pyrkivä kansanedustaja Veikko Vallin on levittänyt Twitterissä rokotevastaisen kampanjan virheellistä tietoa koronarokotuksista. Kampanjassa todettiin, että esimerkiksi Maailman terveysjärjestön WHO:n tämänhetkinen kanta on, ettei lapsia tule rokottaa. Esimerkiksi Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet kuitenkin korjasi tietoa myöhemmin blogissaan toteamalla, että todellisuudessa WHO katsoo, että Pfizerin rokote soveltuu yli 12-vuotiaille ja suosittaa riskiryhmiin kuuluvien 12–15-vuotiaiden rokottamista.

Halla-aho: Perussuomalaisia äänestetään niin kauan kuin pysymme uskollisina ihanteillemme

Perussuomalaisten väistyvä puheenjohtaja Jussi Halla-aho on pitänyt jäähyväispuheensa Seinäjoen areenalla.

Halla-aho sanoi, että perussuomalaisia äänestetään niin kauan kuin puolue pysyy uskollisena omille ihanteilleen ja periaatteilleen, riippumatta kuka on puheenjohtajana.

– Puheenjohtajan tyyli ja persoona eivät ole yhdentekeviä, ne voivat nostaa tai laskea kansalaisten kynnystä äänestää meitä. Mutta eivät ne luo meidän kannatustamme. Puheenjohtaja ei tee puoluetta vaan edustaa sitä, Halla-aho sanoi.

Halla-aho sanoi mahdollisesta hallitusyhteistyöstä, että asiassa on löydettävä keskitie liian hallitusinnon ja äärimmäisen periaatteellisuuden välillä. Hänen mukaansa on päätettävä, mistä voidaan neuvotella ja mistä ei, ja yhteistyöhön on pyrittävä mutta oltava tarvittaessa valmis myös jatkamaan oppositiossa, jos muut eivät tule vastaan puolueelle tärkeissä asioissa.

– Jos hallitukseen pääsemisestä tehdään itseisarvo, käy kuten perussuomalaisille kävi vuoden 2015 ratkaisujen jälkeen, Halla-aho sanoi.

Hän sanoi, että puheenjohtajan on tunnistettava jäsenistössä ja äänestäjäkunnassa olevia virtauksia ja niiden voimasuhteita, tehtävä niistä synteesi ja kompromissi ja edustettava sitä.

"On epäkohtia ja puutteita, joita en ole osannut ratkaista"

Halla-aho sanoi, ettei hän halua lähteä arvioimaan omaa suoritustaan puheenjohtajana vaan jättää sen muille.

– Totean kuitenkin, että puolueen organisaatiossa ja toimintatavoissa on tietenkin myös epäkohtia, puutteita ja ongelmia, joita en ole osannut ratkaista.

Hän sanoi haluavansa antaa uudelle puoluejohdolle yhden evästyksen.

– Jos aiotte tehdä uudistuksia ja muutoksia, ne kannattaa tehdä mahdollisimman pian. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä enemmän jäsenistö ja te itse totutte omiin tapoihinne ja sitä vaikeammaksi asioiden muuttaminen käy. Luokaa rohkeasti oma ja itsenne näköinen toimintakulttuuri.

"Alku oli hankala ja epävarma"

Halla-aho kuvasi neljän vuoden kauttaan puheenjohtajana henkilökohtaiselta kannalta rikkaaksi ja palkitsevaksi.

– Alku oli hankala ja epävarma. Jotkut ihmiset ja heidän toimintansa olivat raskas pettymys. Mutta vielä enemmän oli iloisia yllätyksiä, Halla-aho sanoi.

Halla-ahon valinnan jälkeen vuonna 2017 osa kansanedustajista perusti oman eduskuntaryhmän ja myöhemmin puolueeksi rekisteröidyn Sinisen tulevaisuuden.

Halla-aho kritisoi puheessaan tuttuun tapaan politiikan kommentaattoreita ja antoi ymmärtää heidän kohdelleen sekä häntä että puoluetta epäreilulla tavalla.

Halla-aho sanoi, että hänen aloittaessaan häntä arvioitiin muun muassa "epäkarismaattiseksi, ilmeettömäksi, monotonisella äänellä puhuvaksi punastelijaksi ja nieleskelijäksi, joka ei pysty täyttämään edeltäjänsä saappaita".

Hänen mukaansa puolueen menestyttyä neljän vuoden aikana vaaleissa samat analyytikot ovat vaihtaneet mielipidettä.

– He kirjoittavat, että minä olenkin ollut karismaattinen ja valovoimainen puheenjohtaja, jonka saappaita seuraajani ei missään nimessä pysty täyttämään, Halla-aho nauratti puoluekokousväkeä.