Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Venäjä pidätti hypersoonisen teknologian kehittäjän maanpetoksesta epäiltynä

Venäjä esitteli hypersoonisia Kinzhal-ohjuksia MiG-31-hävittäjien kyydissä voitonpäivän paraatissa Moskovassa vuonna 2018. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäjällä hypersoonista eli ääntä moninkertaisesti nopeammin liikkuvaa teknologiaa kehittävän instituutin johtaja on pidätetty maanpetoksesta epäiltynä, kertovat venäläiset uutistoimistot Ria Novosti, Tass ja Interfax.

73-vuotiaan Aleksander Kuranovin epäillään viranomaisten mukaan välittäneen salaista tietoa ulkomaan kansalaiselle. Maanpetoksesta voidaan tuomita 12–20 vuoden vankeusrangaistus.

Maanpetosoikeudenkäynnit käydään Venäjällä tavanomaisesti salaisina. Lisätietoja tapauksesta ei kerrota julkisuuteen, kertoo valtio-omisteinen Ria Novosti.

Hypersooniset taistelukärjet ovat olleet Venäjän asevoimien uudistusohjelman keskiössä. Moninkertaisella äänennopeudella liikkuvat aseet ovat vaikeammin torjuttavissa kuin perinteiset ballistiset ohjukset. Kuranovin ei kuitenkaan tiedetä osallistuneen ohjusteknologian kehittämiseen.

Kuranov on kirjoittanut yli 120 tieteellistä artikkelia ja on maan johtavia tutkijoita hypersoonisessa teknologiassa.

Viime vuosina Venäjällä useita tutkijoita on syytetty maanpetoksesta tai valtiosalaisuuksien vuotamisesta. Huhtikuussa maanpetossyytteen sai fysiikan professori Anatoli Gubanov.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka