Oikeudenkäynti joukkoteloituksiin osallistumisesta syytettyä iranilaismiestä vastaan alkaa Ruotsissa

Tukholman käräjäoikeudessa alkaa tänään oikeudenkäynti Iranin kansalaista vastaan, jota syytetään kansainvälisen oikeuden rikkomisesta ja lukuisista murhista. Syytteet liittyvät Iranissa yli 30 vuotta sitten tehtyihin poliittisten vankien joukkoteloituksiin.

Miestä syytetään hyvin monen Kansan mujahedin -järjestöön kuuluneen tai järjestöä sympatisoineen vangin tappamisesta 30. heinäkuun ja 16. elokuun välillä vuonna 1988. Siihen aikaan syytetty toimi Karajissa sijaitsevan Gohardashtin vankilan varajohtajan apulaisena.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pitkään kampanjoineet saadakseen oikeutta arviolta 5 000 vangille, jotka väitetysti tapettiin ajatollah Ali Khamenein käskystä 1980–88 käydyn Iranin ja Irakin välisen sodan lopussa.

Ruotsalaiset oikeusvirkamiehet uskovat, että tämä oikeudenkäynti on ensimmäinen, jossa jotakin henkilöä syytetään näistä teloituksista.

Syytettyä houkuteltiin Ruotsiin luksusristeilyllä

Ruotsalaisviranomaiset saivat tiedot väitetyistä rikoksista useasta kymmenestä kantelijasta koostuvalta ryhmältä sekä entiseltä poliittiselta vangilta Iraj Mesdaghilta. Kerättyään tuhansia sivuja todisteita syytettyä iranilaismiestä vastaan Mesdaghi houkutteli hänet Ruotsiin lupaamalla hänelle luksusristeilyn.

Ruotsin yleisen toimivallan periaatteen mukaan maan tuomioistuimet voivat tuomita henkilön murhan tai sotarikosten kaltaisista vakavista syytteistä riippumatta siitä, missä väitetyt rikokset ovat tapahtuneet.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun vainoojia on tuotu oikeuden eteen toisessa maassa, Mesdaghi sanoi AFP:lle.

Vuonna 2019 Ruotsiin vierailulle tullut 60-vuotias mies pidätettiin heti saapumisensa jälkeen Arlandan lentokentällä, ja hän on ollut siitä saakka tutkintavankeudessa. Mies kiistää kaikki syytteet.

Oikeudenkäynnin odotetaan kestävän ensi kevääseen.

Jutussa on lähes 50 asianomistajaa eri puolilta maailmaa, ja heidän joukossaan on sekä entisiä vankeja että teloitettujen omaisia. Lisäksi oikeudessa kuullaan muita todistajia.

Tulenarka tapaus Iranissa - jopa presidenttiä epäillään osallisuudesta

Syytettynä oleva Hamid Nouri toimi juristina, ja hänen epäillään valinneen eräänlaisen tuomioistuimen eteen joutuneita ja sittemmin teloitettuja henkilöitä vankiloista. Syytteen mukaan hän oli myös ollut mukana mahdollistamassa vankien kidutusta ja muuta epäinhimillistä kohtelua.

STT julkaisee syytetyn nimen jo tässä vaiheessa, koska häntä syytetään poikkeuksellisen vakavista teoista.

Miehen epäillään osallistuneen satoihin teloituksiin, mutta varsinaisessa syytteessä on nimetty 110 uhria.

Tapaus on erityisen tulenarka Iranissa, jossa aktivistit syyttävät nykyiseen hallitukseen kuuluvia henkilöitä – myös maan uutta presidenttiä Ebrahim Raisia – osallisuudesta teloituksiin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syytti päätuomarina toiminutta Raisia vuonna 2018 kuulumisesta "kuolemakomissioon", joka oli salaisten teloitusten takana. Järjestön mukaan Iranissa hirtettiin loppukesästä 1988 ihmisiä muun muassa lyhtypylväisiin sekä ammuttiin lukematon määrä maan hallintoa vastustaneita ihmisiä. Raisi on kiistänyt osallisuutensa teloituksiin.

Viime toukokuussa yli 150 henkilöä vaati kansainvälistä tutkimusta vuonna 1988 suoritetuista teloituksista. Vetoomukseen osallistui muun muassa Nobel-palkinnon voittajia, entisiä valtionpäämiehiä ja YK:n virkamiehiä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka