Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Harvoin julkisuudessa oleva Ilmavoimien Hornet-lentäjä paljastaa hetken, jolloin "veri meinaa paeta päästä jalkoihin ja näkökenttä sumentua"

Kun Hornetit jyskävät taivaalla, se usein sekä kuuluu että näkyy. Hannu Keränen
Rai Suihkonen

Rai Suihkonen

Hornet-esityslentäjä, kapteeni Anssi Nieminen paljastaa Ilmavoimien verkkosivuilla julkaistussa haastattelussa, mikä on rankin liike taivaalla.

– Fyysisesti kaikista raskain liike on 360 asteen vaakakaarto, jossa nopeus on noin 800 km/h ja G-voimat vaikuttavat kehoon 7,5-8 G:n arvoisesti – eli kehon paino tuntuu jopa kahdeksankertaisena, Lapin lennostossa palveleva Nieminen toteaa.

Niemisen mukaan tällaisilla G-voimilla lennettäessä "veri meinaa paeta päästä jalkoihin ja näkökenttä sumentua".

Nieminen valottaa artikkelissa myös millainen on suuren kohtauskulman liikehtelyä vaativa jalkatynnyri-liike.

– Siinä käytetään pelkkää toista jalkaa eli jalalla painetaan niin, että koneen sivuperäsin kääntää koneen ilmavirtaan nähden ympäri – eli kone pyörii tavallaan oman keskipisteensä ympäri melkein vaakatasossa, ja nokka osoittaa eri suuntaan kuin mihin kone liikkuu.

– Tämä liike on yksi monien Hornet-sooloa seuranneiden lempiliikkeistä, ja myös Hornet-lentäjät pitävät sitä yhtenä siisteimmistä liikkeistä, joita Hornetilla lentonäytöksessä pystyy tekemään, Nieminen toteaa.

Esityslentäjiä lukuun ottamatta Hornet-pilotit antavat harvoin haastatteluja, koska turvallisuussyistä heidän henkilöllisyytensä halutaan usein salata julkisuudessa.

Kommentoi

Mainos: Kotkan Asunnot

Vuokra-asuntoja kaikkiin elämänvaiheisiin

Palvelut

Ruokapaikka