Koronan perusmuotoa herkemmin tarttuvan deltavariantin yleistyminen heijastuu myös odottavien äitien koronatartuntoihin.
Helsingin yliopistollisen sairaalan (Hus) naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen kertoi STT:lle lauantaina, että tilanne näyttää nyt samankaltaiselta kuin epidemian ollessa huipussaan keväällä, eli melkein päivittäin tulee uusia koronapositiivisia potilaita.
Husissa on koko epidemia-aikana ollut koronainfektion vuoksi osastohoidossa yhteensä noin 50 ja teho-osastolla 20 raskaana olevaa potilasta.
Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) keskussairaalan naistentautien ja synnytysten apulaisylilääkärin Outi Palomäen mukaan nykyiseen korona-aaltoon asti Pirkanmaalla on aiemmin selvitty hyvin esimerkiksi Helsingin ja Turun alueisiin verrattuna, vaikka koronaa sairastavia synnyttäjiä onkin ollut jonkin verran. Palomäki kertoi STT:lle, että lauantaina Taysissa oli sairaalahoidossa koronan vuoksi kolme odottavaa äitiä.
Oulun ja Kuopion yliopistollisista sairaaloista kerrotaan, ettei niissä ole sairaalahoidossa odottavia äitejä koronan vuoksi.
STT ei tavoittanut viikonloppuna Turun yliopistollisten sairaalan edustajaa kertomaan alueen tilanteesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kerrottiin, että keskitettyjen tietojen sijaan tiedot on parhaiten saatavilla eri alueilta.
Sairaalahoitoon joutuvat ovat pääosin rokottamattomia
Palomäen mukaan raskaus on riskitekijä vakavan koronataudin saamiseen samalla tavalla kuin esimerkiksi diabetes tai ylipaino. Heinosen mukaan korona on odottavilla äideillä hankalampi esimerkiksi fysiologisista syistä.
– Iso kohtu painaa keuhkoja, hapen kulutus lisääntyy, immunologia muuttuu, Heinonen kuvailee.
Palomäki kertoo, että raskaus heikentää vastustuskykyä kaikkia virusinfektioita vastaan.
– Etenkin loppuraskauden aikana virusinfektiot ovat vakavia, hän sanoo.
Palomäki kertoo tutkimuksessa käyneen ilmi, että deltavariantti ajaa raskaana olevia huomattavasti useammin sairaalaan verrattuna koronaviruksen perusmuotoon. Deltamuunnosta on muunnoksen tehokkaan leviämisen vuoksi myös vaikeampi välttää eristäytymällä
Taysissa teholla tai muussa osastohoidossa koronan vuoksi hoidossa olevat ovat Palomäen mukaan pääosin rokottamattomia, ja sama koskee myös raskaana olevia. Myöskään Husin alueella osastohoitoon joutuneilla ei pääsääntöisesti ole ollut rokotesuojaa.
– Oikeastaan siihen ei ole vielä ollut mahdollisuuttakaan kuin nyt vasta juhannuksen jälkeen, kun rokotteita on annettu iän mukaan, sanoo Heinonen.
Vastasyntyneen riskit kasvavat, jos äidillä on vaikea tautimuoto
Vastasyntyneen lapsen riski joutua tehohoitoon synnytyksen jälkeen kolminkertaistuu ja ennenaikaisen synnytyksen riski kasvaa äidin koronavirusinfektion vuoksi.
Palomäen mukaan vaikeisiin tautimuotoihin voi liittyä sikiön sykekäyrän muutoksia viitaten happeutumishäiriöön, eli myös sikiön terveys voi vaarantua. Sekä Taysissa että Husissa on tehty ennenaikaisia sektioita vaikean koronataudin vuoksi.
– Jos äiti joutuu teho-osastolle, usein silloin kohtu joudutaan tyhjentämään eli tekemään sektio, synnyttämään lapsi ennenaikaisesti, kertoo Heinonen.
Heinosen mukaan Husissa on tehty useita ennenaikaisia synnytyksiä koronaa sairastavan äidin hengityksen helpottamiseksi.
Synnytysosastolla korona vaatii suojausta
Synnytysosastolla koronaa sairastava synnyttää Heinosen ja Palomäen mukaan eristyshuoneessa. Synnytykseen osallistuva henkilökunta pukeutuu aina huoneeseen tullessaan erityismaskiin, visiiriin, myssyyn, takkiin ja hanskoihin.
Heinonen kertoo, että jo epäily koronatartunnasta käynnistää samanlaiset toimenpiteet kuin todennettu korona.
Tays suosittelee rokotteen ottamista raskauden aikana. THL:n mukaan rokotteen voi ottaa kaikissa raskauden vaiheissa ja raskautta suunniteltaessa.
Palomäen mukaan loppuraskaudessa otettu rokote saattaa jopa suojata vauvaa, koska joissain tutkimuksissa äidinmaidosta on löydetty koronan vasta-aineita.
Palomäki sanoo, että ne erityisryhmät, joita ei kannata rokottaa, ovat varsin pieniä.
– Useimmiten se menee niin päin, että jos on perussairaus, silloin etenkin kannattaa ottaa rokote.
Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi diabetes ja kohonnut verenpaine, jotka aiheuttavat jo sinänsä riskin vakavaan tautimuotoon.
Joissain terveydellisissä erityistilanteissa rokotusta ei suositella. Tällöin asiaa arvioi kyseistä perussairautta hoitava erikoislääkäri.
---
Juttua on korjattu klo 21.18. Rokotteen ottamista raskauden aikana suosittelee Tays, ei THL. THL:n mukaan rokotteen voi ottaa raskauden kaikissa vaiheissa ja raskautta suunniteltaessa.