Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan siirtämä Kaivopuiston lentonäytös Helsingissä toteutuu pahentuneessa tartuntatilanteessa

Helsingissä järjestetään tänään suuri Kaivopuiston lentonäytös. Kaivari 21 -yleisötapahtumaa lykättiin kesäkuun alkupuolelta elokuulle koronatilanteen takia. Suomen päivittäiset koronatartunnat ovat kuitenkin nousseet nyt moninkertaisiksi alkuperäiseen näytösajankohtaan verrattuna.

Edellisessä Kaivopuiston lentonäytöksessä vuonna 2017 ilmaistapahtuman yleisön määräksi arvioitiin yli satatuhatta ihmistä.

Lentonäytös ja Helsingin kaupunki ovat järjestäneet tämänkertaiseen näytökseen pop up -rokotuspisteen, jossa voi saada ensimmäisen rokoteannoksen. Katsojia kehotetaan vahvasti ottamaan mukaansa riittävästi kasvomaskeja ja myös käyttämään niitä, vaikka kyseessä onkin ulkoilmatapahtuma. Myös riittävistä turvaväleistä pyydetään huolehtimaan. Varsinkin hävittäjäkoneet ovat erittäin kovaäänisiä, joten yleisöä kehotetaan ottamaan mukaan kuulosuojaimia etenkin lapsille.

Kaksipäiväisen Kaivari 21:n maanäyttely on avoinna tänään kello 10–22 ja huomenna 10–18. Näytöslennot lennetään tänään kello 16:n ja 21:n välillä. Taivaalla nähdään niin historiallista lentokalustoa kuin Suomelle tarjolla olevia hävittäjäehdokkaitakin.

Viimeksi mainituista omat soolonsa esittävät ruotsalaisen Saabin Gripen E, ranskalainen Dassault Rafale sekä yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon. Amerikkalaisen Lockheed Martinin F-35A tekee ohilennon, kone on Italian ilmavoimien kalustoa ja osallistuu parhaillaan Naton ilmavalvontaoperaatioon Baltiassa. Vain Boeingin Super Hornetia tai Growleria ei Helsingissä tällä kertaa nähdä.

Näytöksen pääesiintyjänä on Ranskan ilmavoimien taitolentoryhmä Patrouille de France, joka vetää Ranskan lipun värejä taivaalle kahdeksalla Alpha Jet -hävittäjällä.

Vanhemmasta kalustosta ilmassa nähdään muun muassa ruotsalainen B17-pommikone "Blå Johan", joka on ensimmäinen Saabin koskaan valmistama sotilaslentokonemalli. Se lensi ensilentonsa jo vuonna 1940.

Suomalaista panosta näytökseen tuovat muun muassa Ilmavoimien Hornet-hävittäjän sooloesitys sekä Midnight Hawks -taitolentoryhmä.