Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kreml-kriitikko Hodorkovskin tukemat mediat ja järjestö ilmoittivat lopettavansa – "Ainakin yritimme"

Venäjällä ihmisoikeusjärjestö ja kaksi mediaa ovat ilmoittaneet lopettavansa toimintansa sen jälkeen kun viranomaiset sulkivat pääsyn niiden verkkosivuille. Kumpikin media sekä ihmisoikeusjärjestö liittyvät maanpaossa elävään Mihail Hodorkovskiin, joka on tunnettu Venäjän hallinnon arvostelija.

Toimijoiden mukaan Venäjällä verkkoa valvova Roskomnadzor rajoitti pääsyä kaikille kolmelle sivustolle keskiviikkoiltana syyttäjien pyynnön jälkeen. Torstaina ne kaikki ilmoittivat keskeyttävänsä toimintansa suojellakseen henkilökuntaansa vainolta.

Toisen median entinen päätoimittaja kuvaili toiminnan jatkamiseen liittyviä riskejä liian suuriksi ja sanoi maan olevan vajoamassa "uskomattomaan keskiaikaiseen pimeyteen".

Avoin media -verkkosivu puolestaan sanoi lausunnossaan, että Venäjän hallinto ei halua kriittistä mediaa.

– Ainakin yritimme, lausunnossa todettiin.

Hodorkovski perusti molemmat mediat vuonna 2017, ja ne tunnettiin Venäjän hallinnon arvostelijoina. Venäjän opposition mukaan viranomaiset ovat syyskuun vaalien alla koventaneet otteitaan pelotellessaan riippumattomia medioita ja hallintoa vastustavia toimijoita. Hallinto on kiistänyt syytökset.

Viime kuukausina useiden itsenäisten ryhmien ja medioiden toiminta on kielletty Venäjällä.

Monilla sivustoilla sama kohtalo

Hodorkovskin perustama Avoin Venäjä -oppositioryhmä luokiteltiin "ei-toivotuksi" organisaatioksi vuonna 2017 perustuen lakiin, jonka tarkoitus oli estää ulkomaisia ryhmiä puuttumasta Venäjän politiikkaan. Toukokuussa ryhmä ilmoitti lopettavansa toimintansa estääkseen jäseniinsä kohdistuvan vainon.

Järjestön entinen johtaja Andrei Pivovarov otettiin kesäkuussa kiinni, ja häntä uhkaa vuosien vankeustuomio "ei-toivotun" organisaation toimintaan osallistumisesta.

Entinen oligarkki Hodorkovski on tuomittu kahdessa kiistanalaisessa tapauksessa. Hän vietti vuosikymmenen vankilassa ja asuu nyt ulkomailla.

Heinäkuussa viranomaiset sulkivat useita verkkosivuja ja uutissivustoja, joista osa liittyi Venäjän hallinnon äänekkääseen arvostelijaan Aleksei Navalnyiin.