Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kreikassa isoja maastopaloja – pahin lämpöaalto yli 30 vuoteen

Kreikassa kaksi suurta maastopaloa on aiheuttanut tuhoja. Yli 3 000 hehtaaria mänty- ja oliivilehtoa on palanut sen jälkeen, kun maastopalo syttyi lauantaina lähellä Patrasin kaupunkia 200 kilometriä Ateenasta.

– Tämä on pahin lämpöaalto siten vuoden 1987, Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis sanoi AFP:lle.

Pääministerin mukaan kuumuus kuormittaa sähköverkkoa. Hän pyysi kreikkalaisia rajoittamaan sähkönkäyttöä maanantaina iltapäivällä ja yöllä.

Yhden vuorokauden aikana syttyi toistasataa paloa

Väestönsuojelusta vastaavan ministerin Nikos Hardaliasin mukaan Kreikassa syttyi heinäkuussa yhteensä noin 1 580 maastopaloa. Vuonna 2019 luku oli 953. Pelkästään viimeisen vuorokauden aikana on syttynyt 116 uutta paloa.

– Emme enää puhu ilmastonmuutoksesta, vaan ilmastouhkasta, hän sanoi Star TV:lle.

Paikallisen uutistoimiston mukaan maastopaloa Patrasin suunnalla ei ole saatu täysin hallintaan. Sääennusteen mukaan lämpötila saattaa nousta jopa 45 asteeseen lähialueilla, mikä lisää uusien palojen riskiä.

Viranomaiset ovat evakuoineet viisi kylää ja yhden kaupungin. Kahdeksan ihmistä on sairaalahoidossa palovammojen ja hengitysongelmien takia.

Maastopalot riivaavat myös naapurimaita

Myös Turkki, Espanja ja Italia ovat kärsineet maastopaloista viikonlopun aikana. Asiantuntijoiden mukaan ilmastonmuutos pahentaa sekä palojen intensiteettiä että niiden esiintymistiheyttä.

Turkki kärsii pahimmista maastopaloista ainakin kymmeneen vuoteen. Kahdeksan ihmistä on kuollut ja sadat ovat joutuneet evakuoitumaan turistienkin suosimilta eteläisiltä alueilta.