Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Sahatavaran huippuhinnat saattavat hillitä puurakentamista, Välimereltä pelastettiin viikonloppuna yli 700 siirtolaista, Juoksija Kuivisto rikkoi jälleen Suomen ennätyksen ja etenee 1 500 metrillä välieriin

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Työoikeuden professori: Työnantajalla ei oikeutta kysyä työntekijän koronarokotteesta

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen Turun yliopistosta arvioi, että työnantajalla ei ole oikeutta tiedustella työntekijän koronarokotustietoja.

Tämä johtuu siitä, että koronarokotetiedot muuttuivat potilastiedoiksi eli salaisiksi, kun ne siirrettiin Omakantaan eli suomalaisten terveystietoja kokoavaan viranomaispalveluun.

Työntekijä voi toki vapaaehtoisesti kertoa rokotteestaan työnantajalle. Mutta jos työntekijä kieltäytyy kertomasta, siitä ei saa olla haitallisia seurauksia työntekijälle, Koskinen sanoo.

Sahatavaran huippuhinnat saattavat hillitä puurakentamista

Sahatavaran hinnat olivat nousseet Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa kolmanneksella vuoden takaisesta. Rakennustarvikkeiden hintojen nousu on vaikuttanut voimakkaasti pientalopaketteihin, tee-se-itse-rakentamiseen ja terassien hintoihin.

Vaikka sahatavaran kysyntä on nyt kovaa, korkeat hinnat saattavat hillitä puurakentamista ja rajoittaa näin hintakehitystä, arvioi Pientaloteollisuus. Järjestö ei kuitenkaan osaa arvioida, kuinka paljon korkeat hinnat vaikuttavat kysyntään.

Henkilökorttia hakevalta otetaan jatkossa sormenjäljet

Suomessa astuu tänään voimaan EU:n henkilökorttiasetusta täydentävä lainmuutos.

Keskeisimpänä muutoksena on se, että matkustusoikeudellisen henkilökortin hakijalta otetaan jatkossa sormenjäljet. Lisäksi kortin ulkoasua päivitetään niin, että se on EU-maiden henkilökorttien kanssa visuaalisesti yhtenäinen EU-asetuksen edellyttämällä tavalla.

Sormenjäljet otetaan kaikilta 12 vuotta täyttäneiltä matkustusoikeudellista henkilökorttia hakevilta. Sormenjälkeä ei siis otetta esimerkiksi ulkomaalaisen henkilökorttiin tai väliaikaiseen henkilökorttiin, koska ne eivät ole matkustusasiakirjoja.

Sormenjälkien ottamisen osalta sääntely ja prosessi ovat käytännössä samanlaiset kuin passeissa.

Uutissuomalainen: Riitely vuokramökeistä on lisääntynyt korona-aikana

Lomamökkeihin liittyvät kiistat ovat lisääntyneet korona-aikana, kertoo Uutissuomalainen. Kilpailu- ja kuluttajavirastosta kerrotaan Uutissuomalaiselle, että viime vuonna virastoon tuli lähes 300 mökkeihin liittyvää yhteydenottoa, kun aiemmin niitä on ollut vuosittain noin sata.

Myös tänä vuonna riitojen määrä vaikuttaa tavallista suurempi.

Riitojen taustalla voi Uutissuomalaisen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan olla mökkivuokrauksen suosion kasvu ja korona-ajan aiheuttamat ongelmatilanteet, kuten erimielisyydet varausten perumisessa.

Helsingin uusi kaupunginvaltuusto aloittaa tänään työnsä ja valitsee muun muassa pormestarin

Helsingin uusi kuntavaaleissa valittu kaupunginvaltuusto aloittaa tänään työnsä. Kokouksessa valittaneen tänään uudeksi pormestariksi Juhana Vartiainen (kok.)

Lisäksi valitaan joukko muita uusia luottamushenkilöitä, kuten uusi valtuuston puheenjohtajisto, kaupunginhallitus, kaupunginhallituksen jaostot sekä lautakuntien jäsenet.

Kokousta voi seurata suorana osoitteessa www.helsinkikanava.fi.

Kaupunginvaltuuston kokous pidetään sähköisenä kokouksena, jossa osa valtuutetuista on paikan päällä kaupungintalon valtuustosalissa ja osa etäyhteyden päässä.

Välimereltä pelastettiin viikonloppuna yli 700 siirtolaista

Välimerellä pelastusalukset ovat viikonlopun aikana pelastaneet yli 700 siirtolaista. Asiasta kertoi siirtolaisia auttava järjestö SOS Mediterranee.

Suurin osa Eurooppaan pyrkivistä pelastettiin Libyan ja Maltan rannikkojen edustalta.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n mukaan keskinen Välimeri, jolla sijaitsevat Libya, Italia ja Malta, on vaarallisin kohta ylittää Välimeri.

Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla Välimerellä on kuollut yli 1 100 siirtolaista.

Juoksija Kuivisto rikkoi jälleen Suomen ennätyksen ja etenee 1 500 metrillä välieriin

Tokion kesäolympialaisissa juoksija Sara Kuivisto etenee naisten 1 500 metrin välieriin. Kuivisto rikkoi ajallaan 4.04,10 Suomen ennätyksen.

Kuivisto oli eränsä neljäs. Erästä pääsi suoraan jatkoon kuusi urheilijaa.

Kuiviston olympiaurakka on ollut toistaiseksi komea, sillä hän paransi 800 metrin Suomen ennätystä alku- ja välierissä. Tokion välierissä hän juoksi SE-ajaksi 1.59,41.

Kristian Pulli jäi neljän senttimetrin päähän pituushypyn finaalin jatkokierroksilta

Tokion kesäolympialaisissa Kristian Pulli jäi yhdeksänneksi miesten pituushypyn loppukilpailussa. Pullin hyppy jäi neljä senttimetriä jatkokierroksista.

Suomalaisen hyppäsi pisimmän hyppynsä toisella kierroksella. Hyppy kantoi 792.

Kolmelta ensimmäiseltä hyppykierrokselta kahdeksan hyppääjää jatkoi kisassa.

Edellinen suomalainen olympialaisten miesten pituusfinaalissa oli Jarmo Kärnä Soulin kisoissa 1988. Hän sijoittui tuolloin kymmenenneksi.

Painija Elias Kuosmanen jäi venäläisen jalkoihin olympiamolskilla

Tokion olympialaisissa Elias Kuosmanen jäi venäläisen Sergei Semenovin jalkoihin kreikkalais-roomalaisen painin 130-kiloisten keräilyotteluissa. Semonov voitti Kuosmasen lukemin 11–0.

Eilen Georgian Iakobi Kajaia selätti Kuosmasen 9–0. Kuosmanen pääsi kuitenkin keräilyeriin, sillä Kajaia eteni loppuotteluun.

Kuosmanen paini kisoissa itseään painavampia vastaan. Hän vaihtoi tänä vuonna 97-kiloisista raskaaseen sarjaan.

Seitsemän suomalaista on tänään tositoimissa Tokion olympialaisissa

Suomalaisia nähdään tänään Tokion olympialaisissa tositoimissa yleisurheilussa ja kreikkalais-roomalaisessa painissa.

Topi Raitanen juoksee 3 000 metrin esteiden finaalissa iltapäivällä Suomen aikaa. Wilma Murto ja Elina Lampela hyppäävät naisten seiväskarsinnassa, joka alkaa kello 13.20. Murto on karsinnan A- ja Lampela B-ryhmässä.

Painija Arvi Savolainen aloittaa näillä hetkillä urakkansa 97-kiloisissa kohtaamalla Kuuban Gabriel Rosillon.

Sara Kuivisto, Kristian Pulli ja Elias Kuosmanen urheilivat aikaisin aamuyöllä Suomen aikaan.