Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Sammutustyöt jatkuvat Kalajoella – pelastuslaitos pitää maastopalon leviämisvaaraa vähäisenä

Lauantaina palon leviämisvaara riippuu paljolti siitä, kuinka otolliset sääolosuhteet leviämiselle muodostuvat. GLENN HÄGG / LEHTIKUVA

Marja Juonala / STT

Kalajoella jatkettiin lauantaina laajan maastopalon sammuttamista. Jokilaaksojen pelastuslaitos kertoi viiden aikaan iltapäivällä, että tilanne on vakaa ja palon leviämisvaaraa pidetään vähäisenä. Lähipäivien sääennusteet arvioitiin suosiollisiksi. Sammuttajat keskittyivät paloalueen järjestelmälliseen sammuttamiseen ja rajoituslinjojen pitämiseen.

Sammutustyö on letkujen ja suihkuputkien avulla tehtävää vedellä sammuttamista ja palopesäkkeiden esille kaivamista sekä käsin että konevoimalla, pelastuslaitos kuvaili tiedotteessa.

Maastosta on raivattu kaatumisvaarassa olevia puita pois, jotta puita ei kaadu sammuttajien päälle.

Henkilöstöä oli lauantaina paikalla noin sata työvuoroa kohden. Jokilaaksojen pelastuslaitos on saanut apujoukkoja monilta muilta pelastuslaitoksilta ja sopimuspalokunnilta. Toiminnassa on ollut mukana myös laaja huoltoverkosto ja henkilöstöresursseja koordinoiva toimisto.

Tarvittaessa Ruotsista pyydetään sammutuslentokoneita

Olosuhteet Kalajoella ovat haasteelliset. Pelastuslaitoksen mukaan sammutussäiliöllä varustettu metsäkone upposi kesken työn suohon. Samoin upposi myös sitä pois vetävä kaivinkone. Molemmat koneet saatiin ehjinä pois upoksista. Maastoon on myös hankittu ympäristösyistä bajamajoja henkilöstön käyttöön. Lisäksi alueelle on perustettu märkien varusteiden kuivausteltat.

Pelastusjohtaja Jarmo Haapanen Jokilaaksojen pelastuslaitokselta kertoi lauantaina Twitterissä, että sisäministeriö on valmistellut kansainvälisen avun pyytämistä EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta Ruotsista, jos tilanne pahenee ja palo alkaa levitä. Kyse olisi lähinnä sammutuslentokoneista.

Savunmuodostus alueella oli vähentynyt merkittävästi eikä välitöntä evakuoitumistarvetta lauantaina ollut. Paloalueen kooksi on tarkentunut noin 290 hehtaaria.

Maastoa on palanut Kalajoella vajaan viikon ajan. Palon syttymissyystä ei ole tietoa.

Kommentoi

Mainos: Kotkan Asunnot

Vuokra-asuntoja kaikkiin elämänvaiheisiin

Palvelut

Ruokapaikka