Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympialaisten isäntämaa Japani laajentaa maan koronahätätilaa ennätyksellisten tartuntalukujen jälkeen

Kesäolympialaisia isännöivä Japani pidentää koronaviruksesta johtuvaa hätätilaa pääkaupunki Tokiossa sekä laajentaa hätätilaa neljään muuhun alueeseen. Maan hallitus päätti asiasta tänään.

Tokion ja eteläisen Okinawan hätätilan oli määrä päättyä 22. elokuuta, mutta nyt se jatkuu elokuun loppuun saakka. Hätätila on laajennettu lisäksi Chibaan, Kanagawaan sekä Saitamaan. Hätätila rajoittaa suurelta osin alkoholin myynnin baareissa ja ravintoloissa sekä lyhentää niiden aukioloaikoja.

Koronatartuntojen määrä on kasvanut rajusti Japanissa viime aikoina, ja maan tilanne on heikentynyt viikossa selvästi. Viranomaiset sekä asiantuntijat varoittavat tartuntalukujen jatkavan kasvuaan koronan deltamuunnoksen vuoksi. Vain reilu neljännes maan väestöstä on rokotettu.

– Erittäin tarttuva deltamuunnos on nopeasti ottamassa valtaa, ja jos tartunnan saaneiden ihmisten määrä ei laske, voi vakavassa tilassa olevien ihmisten määrä kasvaa ja sairaalat täyttyä, Japanin pääministeri Yoshihide Suga varoitti.

Pandemian aikana Japanin tartuntojen ja kuolonuhrien lukumäärät ovat olleet suhteellisen matalia. Eilen kerrottiin, että Japanissa todettiin ensimmäistä kertaa yli 10 000 uutta tartuntaa vuorokaudessa. Tokiossa puolestaan kirjattiin torstaina ennätykselliset liki 3 900 uutta koronatartuntaa.

Perjantaina olympialaisten järjestäjät kertoivat 27 uudesta tapahtumaan liittyvästä tartunnasta, mikä on tähän mennessä korkein päivittäinen luku. Yhteensä olympialaisiin liittyviä tartuntoja on tässä kuussa todettu 225, joista 98 on tullut ulkomailta.

Olympiakisoihin on määrätty Japanissa tiukat turvatoimet tartuntojen estämiseksi. Sekä urheilijat että muut kisoihin osallistuvat joutuvat esimerkiksi toistuviin koronatesteihin.

Filippiineillä ja Kiinassa uudet sulkutilat

Filippiineillä astuu voimaan ensi viikolla uusi sulkutila, joka vaikuttaa 13 miljoonaan ihmiseen pääkaupunkiseudulla. Myös Filippiineillä pelätään koronaviruksen herkästi tarttuvan deltamuunnoksen leviämistä.

Asiantuntijat ovat varoittaneet tartuntojen räjähdysmäisestä kasvusta, jos tiheästi asutetussa pääkaupungissa ei kiristetä radikaalisti rajoituksia. Viimeksi pääkaupunkiseudulle määrättiin sulkutila maaliskuussa.

Kiellot ravintoloissa ruokailuista sekä suurten joukkojen kokoontumisesta astui voimaan välittömästi hallituksen ilmoituksen jälkeen. Kahden viikon kotoapoistumiskielto alkaa ensi viikon perjantaina.

Filippiineillä on todettu pandemian alusta asti yhteensä yli 1,5 miljoonaa koronatartuntaa. Tähän mennessä deltamuunnoksia on todettu maassa yli 200. Rokotteen on saanut vain seitsemän prosenttia väestöstä eli noin 7,8 miljoonaa ihmistä.

Kiinassa deltamuunnos on aiheuttanut yli 200 todetun tartunnan ryppään, jonka myötä maassa on määrätty satojatuhansia ihmisiä koskevat sulkutilat eri alueilla.

Tässä kuussa Nanjingin kaupungista havaittu rypäs on levinnyt jo viiteen provinssiin sekä Pekingiin. Pekingissä on todettu kaksi koronatartuntaa, jotka ovat ensimmäiset paikalliset todetut tartunnat puoleen vuoteen.