Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronapassista säädettiin lailla Ranskassa – pakollinen, jos haluaa matkustaa tai syödä ravintolassa

Ranska on säätänyt lain koronapassista huolimatta viikonlopun laajoista mielenosoituksista passia vastaan.

Maan parlamentti päätti sunnuntain maratonistunnossaan, että koronapassit ovat pakollisia niille, jotka haluavat esimerkiksi matkustaa tai syödä ravintolassa.

Koronapassin käyttöönotosta Ranskassa ilmoitti jo aiemmin presidentti Emmanuel Macron. Ranskan koronapassista tulee ilmetä, että sen esittäjä on saanut joko koronarokotukset tai äskettäin negatiivisen tuloksen koronatestissä.

Presidentin ilmoituksen perusteella passi on pakollinen jo nyt esimerkiksi elokuvateattereissa ja museoissa.

Parlamentti päätti siitä, tuleeko koronapassi Ranskan lakiin vai ei.

Ennen lain voimaantuloa Ranskan perustuslakineuvoston on vielä hyväksyttävä se. Tätä ylimääräistä askelta pyysi pääministeri Jean Castex.

Elokuusta alkaen koronapassi tulee Ranskassa pakolliseksi esimerkiksi lentomatkoilla, pitemmillä junamatkoilla sekä ravintoloissa. Parlamenttilähteiden mukaan uusia sääntöjä sovelletaan marraskuun 15. päivään asti, ellei niiden voimassaoloa jatketa ​​uudessa äänestyksessä.

Ranskassa 40 miljoonaa ihmistä eli noin 60 prosenttia väestöstä on saanut ainakin yhden koronarokotteen, kertoi presidentti Macron Twitterissä maanantaina. Terveysministeriön mukaan lähes puolet väestöstä on täysin rokotettu koronaa vastaan.

Saksa harkitsee rokotuspassia

Muista EU-maista Tanska ehti kärjessä ottamaan käyttöön kansallisen koronapassin. Ranskan lisäksi passin ovat ottamassa käyttöön ainakin Kreikka ja Italia, missä koronarokotus on pakollinen terveydenhuollon työntekijöille.

Viikonlopun uutisten mukaan EU:n suurin jäsenmaa Saksa harkitsee tiettävästi rokotuspassin käyttöönottoa.

Suomessa ei ole tällä tietoa tulossa voimaan vaatimusta koronapassista.