Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Eurooppaministeri Tuppurainen HS:lle: Oikeusvaltioperiaatteessa ei ole kyse mielipidekysymyksestä

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) hallituksen EU:n ilmastolainsäädäntöpakettia käsittelevässä tiedotustilaisuudessa Helsingissä 14. heinäkuuta 2021. MIKKO STIG / LEHTIKUVA

STT

Suomen eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kertoo Helsingin Sanomien tuoreessa haastattelussa olevansa huolissaan oikeusvaltiotilanteesta Euroopan unionissa. Tuppurainen on huolissaan erityisesti Puolan ja Unkarin tilanteesta.

Tuppurainen sanoo, että oikeusvaltioperiaatteesta tai demokratiasta ja ihmisoikeuksista puhuttaessa kyse ei ole mielipidekysymyksestä tai kulttuurisista eroista vaan juridisista tosiseikoista, jotka on kirjattu EU:n perussopimukseen.

– Kysymys on sisämarkkinoiden häiriöttömästä toiminnasta, kansalaisten yhdenvertaisuuden turvaamisesta ja koko EU:n koossapitävästä voimasta, keskinäisestä luottamuksesta, hän sanoo HS:lle.

Huolet Unkarin ja Puolan oikeusvaltiotilanteesta ovat olleet jo pidempään puheenaiheena Euroopassa. Molemmat maat saivat ankarat moitteet EU:n tuoreessa vuosittaisessa oikeusvaltioraportissa.

EU:n tuomioistuin linjasi aiemmin että Puolan tuomareita koskevat kurinpitotoimet eivät ole yhteensopivia EU:n perussopimusten kanssa. Puola on perustanut tuomareiden toimintaa valvovan kurinpitoelimen, jonka jäsenet on valittu poliittisin perustein.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka