Venäjän keskuspankki on nostanut ohjauskorkoaan 6,5 prosenttiin. Ohjauskorko on nyt korkeimmillaan vuoden 2014 valuuttakriisin jälkeen.
Pankin mukaan syynä koron nostoon on inflaation voimistuminen. Kesäkuussa inflaatio nousi 6,5 prosenttiin. Tätä ennen inflaatio laukkasi yhtä korkealla vuonna 2016.
Venäjän keskuspankki ennakoi, että inflaatio olisi jäänyt neljään prosenttiin. Elintarvikkeiden hinnat ovat kuitenkin kohonneet arvioitua enemmän.
Koronakriisi ja öljyn hinnan sukellus viime vuonna ovat iskeneet lujaa Venäjän talouteen. Keskuspankin mukaan Venäjän talous palautui kuitenkin koronapandemiaa edeltävälle tasolle jo kuluneen vuosineljänneksen aikana.
Inflaatiota on kiihdyttänyt se, että kotimaisen kysynnän kasvu on voimakkaampaa kuin tuotantokapasiteetin monilla talouden sektoreilla. Pankin mukaan yrityksillä on ollut helppo siirtää nousevat kustannukset hintoihin.
Inflaatio pysyi pitkään kurissa
Inflaatio oli Venäjällä historiallisen alhaalla pitkään ennen kuin hinnat alkoivat kohota viime vuoden maaliskuussa ruplan heikennyttyä. Keskuspankki alkoi nostaa ohjauskorkoaan saman kuukauden aikana.
Vuoden 2014 kriisin aiheuttivat öljyn hinnan putoaminen ja länsimaiden asettamat pakotteet Krimin valtauksen vuoksi. Silloin keskuspankki nosti ohjauskorkonsa jopa yli 17 prosenttiin.
Keskuspankin seuraava korkokokous on syyskuussa.