Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranskan presidentti Macron mahdollisesti Pegasus-vakoilun kohteena – maassa avattiin tutkinta Marokon väitetystä vakoilusta

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja hänen hallituksensa tärkeimpien jäsenien käytössä olleita puhelinnumeroita on mahdollisesti ollut kohteena Pegasus-ohjelmalla tehdyissä vakoiluissa.

– Löysimme nämä puhelinnumerot, mutta emme tietenkään voineet tehdä teknistä analyysia Emmanuel Macronin puhelimeen tutkiaksemme, jos siitä löytyy jälkiä haittaohjelmasta, sanoi pariisilaisen mediajärjestön johtaja Laurent Richard ranskalaiselle televisiokanava LCI:lle uutistoimisto AFP:n mukaan.

Richardin mukaan puhelinnumeron löytyminen kuitenkin osoittaa, että ainakin halua haittaohjelman asennukseen oli.

– Mikäli tämä pitää paikkansa, on se tietenkin hyvin vakavaa, kommentoitiin presidentti Macronin esikunnasta AFP:n mukaan.

Mediajärjestön mukaan Macronin puhelinnumero oli niiden 50 000 puhelinnumeron joukossa, joiden epäillään joutuneen Pegasus-vakoilun kohteeksi.

Vakoiluväitteistä avattu tutkinta

Useiden medioiden sunnuntaina julkaisema selvitys paljasti, että Pegasus-ohjelmaa epäillään käytetyn muun muassa toimittajien, aktivistien, yritysjohtajien ja poliitikkojen vakoiluun kymmenissä maissa. Ohjelmaa olivat uutisoinnin mukaan hyödyntäneet useat valtiolliset toimijat, muun muassa Marokko.

Ranskassa on avattu tutkinta väitteistä, joiden mukaan Marokon tiedustelupalvelut vakoilivat useita ranskalaisia toimittajia israelilaisyhtiö NSO Groupin Pegasus-vakoiluohjelmalla.

Ranskalainen tutkivan journalismin verkkosivusto Mediapart teki rikosilmoituksen maanantaina, ja sanomalehti Le Canard Enchaine aikoo tehdä samoin. Pariisilaissyyttäjien tutkinta käsittää kymmenen eri syytekohtaa, muun muassa yksityisyydensuojan loukkaamisen ja elektronisiin laitteisiin murtautumisen.

Tiedossa ei ole, kuinka monia on todellisuudessa vakoiltu

Selvityksessä pengottiin medioille vuodettua yli 50 000 puhelinnumeron listaa. Näiden numeroiden uskotaan kuuluvan henkilöille, jotka ovat päätyneet NSO:n asiakkaiden kiinnostuksen kohteeksi. Tiedossa ei ole, kuinka montaa listalta löytyvää numeroa oli todellisuudessa tarkkailtu, mutta monista tutkituista laitteista löytyi jälkiä Pegasus-ohjelmasta.

Selvityksen mukaan Marokon turvallisuuspalvelut olivat käyttäneet ohjelmaa muun muassa ranskalaislehti Le Monden ja ranskalaisen uutistoimisto AFP:n toimittajien vakoiluun. Marokko on Ranskan entinen siirtomaa, ja Ranskassa asuu paljon marokkolaistaustaisia ihmisiä. Sen vuoksi ranskalaismedia on seurannut Marokon tapahtumia tiiviisti.

Ranskan radion mukaan numeroiden joukossa on myös Marokon kuninkaan puhelinnumero. Radion mukaan listalla on muitakin Marokon kuninkaallisia.

Marokko on kiistänyt väitteet vakoilusta ja sanoo, ettei koskaan ole käyttänyt tietokoneohjelmistoja viestintälaitteiden urkintaan.

Ranskan hallituksen edustaja sanoi maanantaina, että jos väitteet Marokon vakoilusta osoitetaan todeksi, kyse on äärimmäisen vakavista teoista.