Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanskan lintuinfluenssaepidemia painoi HKScanin tulosta

Elintarvikekonserni HKScan ylsi huhti-kesäkuussa 3,7 miljoonan liikevoittoon ja paransi siten selvästi verrattuna viime vuoden vastaavan jakson 100 000 eurosta.

Toimitusjohtaja Tero Hemmilän mukaan kehitys oli hyvää yhtiön suurimmilla markkinoilla eli Suomessa ja Ruotsissa.

Tanskan ja Baltian tilanne ei ole tyydyttävä ja tulos oli selvä pettymys, Hemmilä totesi.

Tanskassa tulosta painoi koko toimialaa riivannut lintuinfluenssa ja siitä seuranneet vientirajoitukset.

– Tanskassa on todettu edelleen lintuinfluenssaa, mutta on mahdollista, että vienti EU:n ulkopuolelle käynnistyy uudelleen syksyllä, mikäli uusia lintuinfluenssatapauksia ei ilmene, Hemmilä totesi tiedotteessa.

Virossa koronapandemia vaikeutti tuotantoa ja nosti kustannuksia. Samalla Baltian maiden tulosta painoi hintakilpailu halvempien tuontituotteiden kanssa.

– Baltiassa markkinahinta on heikentynyt alempien tuontihintojen seurauksena, ja markkina-asemamme pitäminen heikensi tulosta. Samaan aikaan erityisesti Virossa koko vähittäiskauppamarkkina laski tuoteryhmissä, joissa olemme mukana, vaikuttaen selvästi myyntiimme.

Hemmilän mukaan koronapandemian vaikutus koko yhtiön liiketoimintaan oli edelleen selvä, ja siitä seurasi sekä ylimääräisiä kustannuksia ja vaihtelua kuluttajakysyntään. Myynti ravintoloihin ja työmaaruokaloihin on koronan johdosta jäänyt pienemmäksi.

HKScan on pannut toimeen kolmivuotista rakennemuutosohjelmaa, joka on päättymässä tämän vuoden lopulla.

– Jo nyt voidaan sanoa, että yhtiö on noussut syvästä taloudellisesta kriisistä tilanteeseen, jossa taloudellinen perusta on vakaampi, Hemmilä sanoi.

Riittävän vakaa se ei kuitenkaan ole, ja Hemmilän mukaan yhtiön tase ja kannattavuus eivät ole kehittyneet riittävälle tasolle millään markkina-alueella. Korona on osasyy suunnanmuutoksen hidastumiseen.