Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puukotus helsinkiläisessä parkkihallissa toi nuorelle vankeustuomion tapon yrityksestä

Nuorten välinen riita päättyi puukotukseen Helsingin Lintulahdenaukiolla sijaitsevassa pysäköintihallissa viime vuoden helmikuussa. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen nuoren miehen, joka oli rikoksen tekoaikaan 17-vuotias.

Käräjäoikeuden mukaan tuomittu syyllistyi tapon yritykseen nuorena henkilönä. Tuomiosta ilmenee, että veistä käytti toinen nuori, joka oli tekoaikaan alle 15-vuotias eli ei ollut rikosoikeudellisessa vastuussa toiminnastaan. Tuomittu puolestaan piteli rikoksen uhria kiinni veriteon aikana.

– Asiassa on näytetty (tuomitun) toimineen yhdessä alle 15-vuotiaan kanssa siten, että (tuomitun) rikosoikeudellinen vastuu kattaa koko teon. (...) Rikos on tehty (...) tekijäkumppanina yhdessä alle 15-vuotiaan henkilön kanssa, katsoo käräjäoikeus.

Tuomitulla oli veitsi mukanaan, kun hän saapui toisen 17-vuotiaan ja alle 15-vuotiaan kanssa pysäköintihalliin. Nuoret viettivät siellä aikaa, kunnes tuomitun ja toisen 17-vuotiaan välille syntyi riitaa.

Tuomittu löi toista nuorta nyrkillä päähän, minkä jälkeen tämä lähti juoksemaan karkuun. Tuomittu ja alle 15-vuotias lähtivät perään. Veitsi oli tässä vaiheessa alle 15-vuotiaan kädessä, tuomiosta ilmenee. Takaa-ajo näkyy valvontakameroiden videotallenteessa.

Selkään osui seitsemän veitseniskua

Veriteon uhriksi joutunut nuori sai tuomion mukaan ainakin 16 veitseniskua, joista osa kuitenkin osui pelkästään hänen yllään olleeseen toppaliiviin. Nuoren selkään ulottui seitsemän veitseniskua, joista kaksi aiheutti syvät haavat.

Nuori onnistui pääsemään karkuun ja hälyttämään itselleen apua. Tuomittu ja alle 15-vuotias poistuivat pysäköintihallista yhdessä. Alle 15-vuotias luovutti veitsen takaisin tuomitulle.

Tuomittu kiisti oikeudessa syyllistyneensä tapon yritykseen. Hänen mukaansa tapahtumapaikalla ollut alle 15-vuotias henkilö oli täysin yllättäen alkanut heilua aiemmin hänen hallussaan olleen veitsen kanssa. Tuomittu kertoi myös käyttäneensä tabletteja ennen tapahtumia ja olleensa sekavassa tilassa.

Käräjäoikeuden mukaan tuomitun osuus rikokseen on vähäisempi kuin veistä käyttäneen alle 15-vuotiaan. Oikeus päätyi ehdottomaan vankeustuomioon, koska rikos tapahtui tuomitun aiemmin saaman ehdollisen tuomion koeajalla.