Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voimakas räjähdys ravisteli ikkunoita Dubaissa – satamassa olleessa rahtialuksessa syttynyt tulipalo on saatu hallintaan

Lähi-idässä sijaitsevassa Dubaissa kuultiin myöhään keskiviikkoiltana voimakas räjähdys, jonka ainakin muutamat lähialueen asukkaat kertovat ravistelleen heidän kotiensa ikkunoita ja ovia.

Paikallisten viranomaisten mukaan räjähdys johtuu tulipalosta, joka on syttynyt Dubain Jebel Alin satamassa olevassa rahtialuksessa.

Dubain hallinnon viestintätoimisto kertoo Twitterissä , että konttialuksessa ollut tulipalo on saatu hallintaan, eikä palosta ole seurannut henkilövahinkoja. Tviitin yhteydessä julkaistiin video, jossa pelastajat sammuttavat suuresta konttialuksesta lyöviä lieskoja.

Paikalla ollut uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja kertoi alueen ympärillä pyörineen myös helikopterin savun noustessa tarkasti turvatusta satamasta.

Dubain hallinnon virkamies kertoi Al Arabiya -televisiokanavalle, että kyseessä oli tulenarkoja materiaaleja sisältävässä kontissa tapahtunut "luonnollinen onnettomuus".

"Ensimmäinen kerta, kun olen nähnyt tällaista"

Lähialueiden asukkaat kertoivat kuulleensa räjähdyksen.

– Olin ulkona parvekkeellani. Ystäväni näki jonkun keltaisen lähestyvän kuin aurinko. Otin kuvan ja sen jälkeen kuului ääni, kertoi räjähdysalueen lähellä asuva harjoittelija Clemence Lefaix.

Lefaix julkaisi AFP:n mukaan kuvan, jossa yötaivaalla näkyy kirkas oranssi valo. Al Arabiya on niin ikään julkaissut Twitterissä videon, jossa näkyy oranssia valoa sataman yllä.

Sataman lähellä sijaitsevassa Marinan kaupunginosassa asuva henkilö puolestaan kertoi AFP:lle nähneensä ikkunoiden vavisevan.

– Olen asunut täällä 15 vuoden ajan ja tämä on ensimmäinen kerta, kun olen nähnyt tai kuullut tällaista, hän kertoi.

Dubain hallinnon viestintätoimisto kirjoitti Twitterissä , että satamaviranomaiset kertovat turvautuvansa kaikkiin tarvittaviin varotoimiin, että alusten normaali kulku jatkuisi satamassa häiriöttä.

Vastaavat tapaukset äärimmäisen harvinaisia Dubaissa

Jebel Alin satama oli vuonna 2017 vilkkain Yhdysvaltain laivaston Yhdysvaltain rajojen ulkopuolella käyttämä satama, kertoo Yhdysvaltain kongressin tutkimuslaitos (CRS). Satama pystyy ottamaan vastaan myös ilmatukialuksia.

Jebel Alin vapaasatama-alueella (JAFZA) toimii kaikkiaan noin 8 000 yhtiötä. JAFZA on Lähi-idän suurin kauppa-alue ja se vastasi viime vuonna liki neljänneksestä Dubain bruttokansantuotteesta.

AFP:n mukaan keskiviikkoisen kaltaiset tapaukset ovat erittäin harvinaisia äärimmäisen turvatussa emiraatissa.

Dubai sijaitsee Arabian niemimaalla ja on yksi Arabiemiirikuntien emiraateista. CIA Fact World Bookin mukaan Dubai on niin ikään koko seitsemästä emiraatista koostuvan liittovaltion väkirikkain kaupunki.

Dubai on nostanut itsensä edellisten 50 vuoden aikana uneliaasta satamakaupungista matkailun, kaupan ja finanssipalveluiden keskukseksi alueella. Vielä 1950-luvulla Dubaissa oli noin 15 000 asukasta. Valtaosa kaupungin yli kolmesta miljoonasta asukkaasta on ulkomailta tulleita.

Dubai on kehittänyt öljystä riippumattomia tulonlähteitä, sillä sen öljyvarainnot ovat hupenemaan päin, toisin kuin esimerkiksi Arabiemiraatteja johtavassa Abu Dhabissa, jolla raakaöljyä riittää.