Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ex-poikaystävä tuomittiin elinkautiseen Somerolla kadonneen 21-vuotiaan naisen murhasta – käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt murhasyytteen

Turun hovioikeus tuomitsi keskiviikkona 26-vuotiaan miehen elinkautiseen vankeusrangaistukseen Somerolla kesken varusmiespalveluksen kadonneen naisen murhasta.

Hovioikeuden mukaan mies houkutteli kesällä 2019 entisen seurustelukumppaninsa yöaikaan ajelulle syrjäiselle metsäalueelle, jossa hän tappoi tämän. Sen jälkeen mies haki uhrin nimissä pikavippejä ja hävitti tämän ruumiin tuntemattomaksi jääneellä tavalla.

Hovioikeus katsoi, että teko oli tehty suunnitelmallisesti taloudellisen hyödyn saamiseksi ja siten vakaasta harkinnasta. Teko oli hovioikeuden arvion mukaan myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Uhri, 21-vuotias Milla Aronen ilmoitettiin kadonneeksi kesäkuussa 2019, kun hän ei palannut varusmiespalvelukseen Porin prikaatiin. Hänen etsintöjään seurattiin julkisuudessa tarkasti.

Ruumista ei ole löytynyt. Entinen poikaystävä kuitenkin myönsi kohdistaneensa Aroseen väkivaltaa, aiheuttaneensa tämän kuoleman ja hävittäneensä ruumiin. Miehen kertoman mukaan hän löi Arosta kerran kasvoihin, pakkasi ruumiin jätesäkeillä ja teipinpaloilla ja piilotti sen vanhempiensa pihapiirissä olevaan roskikseen.

Vastauksessaan hovioikeudelle mies kiisti toimineensa suunnitelmallisesti ja tahallaan tappaneensa Arosta. Kertomansa mukaan hän menetti itsehillintänsä ja toimi suunnittelemattoman väkivaltaisesti.

Käräjillä mies oli saanut alle kolmen vuoden vankeustuomion muun muassa törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Mies vaati hovioikeutta lieventämään käräjäoikeuden määräämän ehdottoman vankeusrangaistuksen ehdolliseksi vankeudeksi.

Hovioikeus piti tappamista suunnitelmallisena

Hovioikeuden mukaan entisellä poikaystävällä oli suuri määrä velkoja eikä hän voinut saada omiin nimiinsä lainoja. Oikeuden mukaan miehen tarkoituksena oli saada ajeluilla haltuunsa Arosen pankkitunnukset ja muut tiedot, jotta hän voisi hakea lainoja tämän nimissä ja saada tältä rahaa.

Hovioikeus ei pitänyt uskottavana miehen kertomusta, että hän olisi pikaistuksissaan aiheuttanut Arosen kuoleman.

Oikeuden mukaan tekijä tiesi, ettei Aronen vapaaehtoisesti suostuisi lainojen hakemiseen tai rahojen siirtoon. Siksi miehen täytyi sisällyttää suunnitelmaansa yhtenä vaihtoehtona uhrin tappaminen, tuomiossa sanotaan.

Mies pyrki lisäksi peittelemään osallisuuttaan tekoon monin eri tavoin, tuomiossa sanotaan. Mies muun muassa johdatti poliisia harhaan kertomuksillaan sekä pesi huolellisesti käytössään olleen Volvon ja myi sen runsas viikko teon jälkeen.

Myös ruumiin hävittäminen tukee oikeuden mukaan päätelmää, että kyse ei ollut pikaistuksissa aiheutetusta kuolemasta.

Kun näyttöä arvioidaan kokonaisuutena, ei hovioikeuden mukaan jää varteenotettavaa epäilyä siitä, että mies on ennalta tekemänsä suunnitelman perusteella tappanut Arosen, vaikka tekotapa on jäänyt selvittämättä.

Hovioikeus tuomitsi Jyri Kristian Niemisen, 26, elinkautiseen vankeuteen murhasta ja muista rikoksista. Lisäksi hovioikeus korotti uhrin omaisille maksettavia kärsimyskorvauksia.