Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liettua julisti hätätilan siirtolaisten suuren määrän vuoksi – poliitikkojen mukaan taustalla Valko-Venäjän järjestelmällinen operaatio

Liettuan hallitus julisti perjantai-iltana valtiollisen hätätilan maahan Valko-Venäjän rajan yli tulevien siirtolaisten suuren määrän vuoksi.

Sisäministeri Agne Bilotaiten mukaan tilanne ei ole niin vaikea, etteikö siitä selvittäisi. Ministerin mukaan päätös oli kuitenkin välttämätön, jotta muun muassa logistiikkaa ja rahoitusta koskevaa päätöksentekoa voidaan helpottaa ja nopeuttaa.

Hätätilan julistamisen seurauksena esimerkiksi julkiset hankinnat helpottuvat ja kunnat voidaan velvoittaa tarjoamaan majoitusta maahantulijoille.

Viime viikkojen aikana Liettuaan on tullut suuri määrä siirtolaisia Valko-Venäjän kautta. Liettualaispoliitikkojen mukaan taustalla on Valko-Venäjän hallinnon järjestelmällinen operaatio.

Liettuaan rajavartiolaitos esitti aiemmin perjantaina hätätilan julistamista rajatilanteen vuoksi. Rajavartijat pidättivät päätöstä edeltäneen vuorokauden aikana 150 maahantulijaa, mikä on kolminkertainen määrä aiempiin päiväkohtaisiin ennätyksiin verrattuna. Pidätetyt ovat pääasiassa kotoisin Lähi-idästä.

Liettuassa on tänä vuonna otettu tähän mennessä kiinni yhteensä 822 Valko-Venäjän rajan yli saapunutta maahantulijaa. Määrä on kymmenen kertaa suurempi kuin koko viime vuoden aikana.

Von der Leyen lupasi apua

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapasi perjantaina Liettuan presidentin Gitanas Nausedan. Presidentti Nauseda painotti, että Valko-Venäjän hallinto käyttää siirtolaisia paitsi Liettuan, myös EU:n painostamiseen.

Von der Leyen sanoi näkevänsä siirtolaisten saapumisessa poliittisia syitä ja lupasi Liettualle apua siirtolaisten suuren määrän vuoksi.

Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex tiedotti jo torstaina lähettävänsä rajavartijoita tueksi Valko-Venäjän vastaisille rajoille Liettuaan ja Latviaan vastauksena maiden avunpyyntöön.

Lisäksi Liettua voi saada apua Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto EASO:lta, von der Leyen sanoi. Myös EU:n hätärahoitus on von der Leyenin mukaan mahdollinen apukeino.