Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläketurvakeskus linjasi: Ruokalähetin työ täytti työsuhteen määritelmän, työnantajan järjestettävä työeläketurva

Eläketurvakeskus (ETK) on tehnyt päätöksen älypuhelinsovelluksen avulla työskentelevän ruokalähetin asemasta. Päätöksen mukaan ruokalähettiyhtiölle kuljetuksia tehneen ihmisen työskentely täyttää työsuhteen tunnusmerkit.

Päätöksen vuoksi työnantajan tulee järjestää lähetille eläkelain mukainen työeläketurva. Päätöksessä nimettömäksi jäävän lähetin ei osoitettu työskennelleen nimettä jätetylle yhtiölle yrittäjän eläkelaissa tarkoitettuna yrittäjänä.

Asianosaisilla on vielä mahdollisuus hakea päätökseen muutosta.

ETK teki asiassa ratkaisun, kun polkupyörälähettinä työskennellyt pyysi päätöstä siitä, mitä työeläkelakia hänen työhönsä on sovellettava.

– Päätös on sikäli merkityksellinen, että kyseessä on ensimmäinen ETK:n antama ruokalähetin työeläkevakuuttamista koskeva päätös. Päätös on tehty kyseisessä tapauksessa käytettävissä olevien tietojen perusteella ja koskee kyseisiä asianosaisia, ETK:n lakilinjan johtaja Karoliina Kiuru sanoo tiedotteessa.

ETK:n tuore päätös ei tarkoita sitä, että alustavälitteistä ruoankuljetustyötä tekeviä ruokalähettejä pidettäisiin kaikissa tapauksissa työsuhteessa olevina työntekijöinä työeläkelakeja sovellettaessa.

Lähetti ja yhtiö erimielisiä

Kiistassa oli kyse siitä, onko kyseinen lähetti toiminut yrittäjänä, jolloin hän vastaa itse yrittäjän eläkelain mukaisesta työeläketurvastaan, vai onko hän työskennellyt työsuhteessa alustayhtiöön, jolloin yhtiön tulee järjestää hänelle työntekijän eläkelain mukainen työeläketurva.

Lähetti itse katsoi olleensa työsuhteessa, mutta yhtiö katsoi hänen toimineen itsenäisenä ammatinharjoittajana, yrittäjänä. ETK:n mukaan osapuolten antamat tiedot työskentelyn ehdoista ja olosuhteista olivat osin ristiriitaiset.

Älypuhelinsovellusten kautta toimivat alustayritykset ovat Suomessa ja maailmalla puolustaneet kantaansa, jonka mukaan yhtiöiden sovellusten kautta työskentelevät lähetit ja kuljettajat ovat verrattavissa yksityisyrittäjiin ja itsenäisiin ammatinharjoittajiin. Näin ollen yhtiöille ei kuuluisi työnantajien lakisääteisiä velvoitteita.