Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhemmat sitoivat alle kouluikäisen lapsensa käsiä, veivät häntä viileään suihkuun ja pakottivat syömään lattialla – KKO lievensi tuomioita

KKO:n mukaan hovioikeus oli tuominnut vanhemmat teosta, josta heille ei ollut vaadittu rangaistusta.

Korkein oikeus (KKO) lievensi maanantaina tuomioita jutussa, jossa vanhemmat tekivät alle kouluikäiselle lapselleen ruumiillista väkivaltaa muun muassa sitomalla lapsen käsiä.

Hovioikeus oli aiemmin tuominnut vanhemmat törkeästä pahoinpitelystä. Tekoaikaan 5–6-vuotias lapsi oli hovioikeuden mukaan pakotettu syömään ja nukkumaan siten, että hänen kätensä oli teipattu yhteen vartalon eteen tai taakse.

Lasta oli lisäksi viety viileään suihkuun ja pakotettu joskus syömään lattialla. Hovioikeuden mukaan myös lapsen ihosairauden hoitoa oli laiminlyöty.

Teot tapahtuivat Helsingissä ja Kauniaisissa usean kuukauden aikana vuonna 2015.

Hovioikeuden mukaan pahoinpitely oli erityisen julma, sillä se kohdistui puolustuskyvyttömään lapseen.

Ehdolliset tuomiot lyhenivät

Hovioikeus oli katsonut vanhempien syyllistyneen lapsen terveyden vahingoittamiseen sulkemalla tämän veneen kajuuttaan useaksi tunniksi kerralla, mutta KKO:n mukaan hovioikeus tuomitsi heidät muusta teosta kuin mistä heille oli vaadittu rangaistusta.

KKO totesi, että vanhemmille ei ole syytteessä vaadittu rangaistusta siitä, että he olisivat vahingoittaneet lapsensa terveyttä sulkemalla lapsen kajuuttaan. Näin ollen KKO hylkäsi vanhempien syytteen siltä osin kuin hovioikeus oli tuominnut heidät lapsen veneen kajuuttaan sulkemalla tehdystä pahoinpitelystä.

KKO puntaroi myös, oliko pahoinpitely tehty erityisen julmalla tavalla ja oliko tekoa pidettävä kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

KKO totesi, että lapsen sulkeminen kajuuttaan ei ole osa arvioitavaa pahoinpitelyä. Niitä tekoja, joihin KKO katsoi vanhempien syyllistyneen, ei oikeuden mukaan voi pitää moitittavuudestaan huolimatta erityisen vakavina, kun niitä verrataan pahoinpitelyrikoksiin yleensä.

KKO:n arvion mukaan pahoinpitely ei ollut erityisen julma, joten oikeus tuomitsi vanhemmat perusmuotoisesta pahoinpitelystä. KKO tuomitsi naisen seitsemän kuukauden ja miehen kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Hovioikeudessa nainen oli saanut vuoden ja 10 kuukautta ehdollista vankeutta ja mies kuukauden lyhyemmän ehdollisen tuomion.