Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perustuslakivaliokunta vaatii maahantulomallin voimassaolon lyhentämistä ja esittää lähtömaiden tartuntariskin huomioimista

Perustuslakivaliokunta esittää useita muutoksia hallituksen maahantulomalliin. Kynnyskysymyksenä se pitää lausunnossaan sitä, että sääntelyn voimassaoloaikaa lyhennetään. Hallituksen esityksen mukaan sääntely on voimassa vuoden loppuun.

– Ennemminkin pitäisi olla niin päin, että säädettäisiin lokakuun puoliväliin ja tarkasteltaisiin siinä kohtaa uudelleen, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) STT:lle.

Maahantulomalliin liittyvä lainsäädäntö koskee ulkomaalaisten velvollisuutta esittää koronatautia koskeva todistus Suomeen saavuttaessa sekä osallistua koronatestiin Suomeen saavuttaessa ja muutama päivä sen jälkeen.

Valiokunnan kritiikki liittyy lisäksi muun muassa siihen, että eri lähtömaiden tautiolosuhteita ei esityksessä huomioida riittävällä tavalla. Lähtömaan olosuhteet, kuten taudin ilmaantuvuusluku tai virusmuunnosten yleisyys ei näy maahantulon ehdoissa.

– Tätä pitäisi täsmentää selvemmin riskiperustaisesti. Sellaisilta jotka tulevat lähtömaista, joissa on paljon virusmuunnoksia liikkeellä tai sitten korkea ilmaantuvuusluku, voitaisiin rajoittaa enemmän perusoikeuksia, Ojala-Niemelä sanoo.

Toisaalta jos henkilö saapuu alhaisen tartuntariskin maasta, hänet voisi Ojala-Niemelän mukaan vapauttaa todistus- ja testivelvoitteesta. Perustuslakivaliokunta pohti, voisiko esimerkiksi alle 25 ilmaantuvuusluvun maista tulevat tulla vapaasti maahan. Tarkemmat säännökset tällaisista maista voitaisiin antaa valtioneuvoston asetuksella.

– Nythän meillä ennakoidaan, että lentokentille ja satamiin tulee kauhea ruuhka. Olisiko järkevää, että ruuhkaakin välttääksemme maista, joista ei ole paljon virusta liikkeellä, voisi liikkua vapaammin?

Pohdinta jää sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, joka on mietinnön antava valiokunta. Puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoo, että valiokunta pyrkii saamaan mietinnön valmiiksi ensi maanantaina. Hänen mukaansa valiokunnan sisällä on erilaisia näkemyksiä asiasta.

– Tuleeko riskiperusteinen arviointimalli, se on iso kysymys, hän toteaa.

Maahantulomalli on tarkoitus saada voimaan ensi viikolla.

Tavoitteena turvallinen rajojen avaaminen

Lainsäädännön tavoitteena on vähentää rajat ylittävän liikenteen kautta Suomeen leviäviä tartuntoja sekä ehkäistä uusien virusmuunnosten leviämistä myös tilanteessa, jossa EU:n sisärajavalvonta Schengen-sääntelyn perusteella päättyy.

Hallituksen esityksen mukaan ulkomaalaiselta, joka ei asu vakinaisesti Suomessa, edellytetään todistusta joko sairastetusta koronataudista, saadusta koronarokotussarjasta tai negatiivisesta ennakkotestistä. Jos todistusta mistään näistä ei ole, tulijan pitää käydä koronatestissä Suomeen saavuttuaan.

Rokotussarja tulisi esityksen mukaan olla saatu vähintään kahta viikkoa ennen Suomeen saapumista. Koronataudin sairastamisesta saisi olla kulunut korkeintaan puoli vuotta, ja ennakkotestin tulisi olla enintään kolme vuorokautta vanha.

Jos henkilö ei ole saanut täyttä rokotussarjaa tai sairastanut koronatautia, hänen tulee käydä toisessa testissä 3–5 vuorokauden kuluessa Suomeen saapumisesta. Toista testiä koskeva pykälä olisi voimassa vain 15. lokakuuta asti, koska rokotuskattavuus paranee koko ajan.

Perustuslakivaliokunnan mukaan osittaisen rokotussarjan saaneisiin kohdistuvia velvollisuuksia tulisi vielä tarkasta, koska hallituksen esityksessä ei tehdä eroa kokonaan rokottamattomien ja osan rokotussarjasta saaneiden välillä.