Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian hovi avaa ensimmäistä kertaa henkilökuntansa etnistä jakaumaa – alle kymmenesosa kuuluu etnisiin vähemmistöihin

Britannian kuninkaallinen perhe kertoi torstaina ensimmäistä kertaa, kuinka monta etnisiin vähemmistöihin kuuluvaa henkilökunnan jäsentä heidän palkkalistoillaan on. Hovi myös myönsi, ettei se ole onnistunut ottamaan tarpeeksi merkittäviä edistysaskelia moninaisuuden osalta.

Vain 8,5 prosenttia hovin henkilökunnasta kerrotaan olevan etnisten vähemmistöjen edustajia. Edellisen, vuonna 2011 julkaistun väestönlaskennan mukaan Britannian väkiluvusta etnisiin vähemmistöhiin kuuluu noin 13 prosenttia.

Tilastoja ei ole aiemmin kerrottu julkisesti. Hovi avasi tilastojaan kolme kuukautta sen jälkeen, kun prinssi Harry ja hänen puolisonsa Meghan Markle syyttivät kuningashuonetta rasismista.

Meghan Markle kertoi yhdysvaltalaisen juontajan Oprah Winfreyn haastattelussa, että ennen pariskunnan esikoisen Archien syntymää eräs nimeämätön kuninkaallisen perheen jäsen oli kysynyt Harrylta, kuinka tumma Archie saattaisi olla ihonväriltään. Winfrey kertoi myöhemmin Harryn täsmentäneen, että kyseinen henkilö ei ollut kuningatar tai tämän puoliso.

Hovi kiisti väitteet, ja Harryn veli prinssi William vakuutti, ettei perhe ole rasistinen.

"Meidän täytyy tehdä enemmän"

Hovin sisäinen lähde arvioi Britannian kansalliselle Press Association -uutistoimistolle, että lukujen julkistaminen parantaa monarkian vastuunkantoa. Lähde kertoi, ettei hovi ole asian osalta sillä tasolla, millä se haluaisi olla. Hänen mukaansa kyse ei ole siitä, etteikö moninaisuutta olisi pyritty edistämään, vaan tulokset eivät vain ole olleet toivotulla tasolla.

– Tunnustamme, että meidän täytyy tehdä enemmän, hän lisäsi.

Vuodelle 2022 on asetettu 10 prosentin tavoite.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kuninkaallinen perhe uudisti moninaisuusstrategiaansa vuoden 2020 alussa. Hovin mukaan työtehtäviin palkataan parhaat kyvyt riippumatta esimerkiksi etnisyydestä, kansallisesta alkuperästä, uskonnosta tai seksuaalisesta suuntautumisesta.

Guardian: Hovi neuvotellut erivapauksia

Brittilehti Guardian kertoi kesäkuun alussa, että hovi olisi neuvotellut aikoinaan kyseenalaisia poikkeuksia, jotka vapauttavat kuningattaren ja hänen kotitaloutensa laeista, joilla torjutaan rotu- ja sukupuolisyrjintää.

Talon tapana ei ollut 1960-luvun lopulla muun muassa palkata "värillisiä maahanmuuttajia tai ulkomaalaisia" toimistotehtäviin. Sen sijaan he saattoivat toimia kotiapulaisina.

Tiedot perustuvat lehden kansallisarkistoista löytämiin asiakirjoihin. Lehden mukaan kyseenalaiset klausuulit olisivat voimassa tänäkin päivänä. Hovi on kiistänyt lehden väitteet.

Kuningatar Elisabet johtaa monikansallista Kansainyhteisöä, joka koostuu yli 50 maasta, joilla on historiallisia siteitä Britanniaan. Pääosin nämä siteet ovat britti-imperialismin peruja.